Het nieuwe jaar beginnen met een schone lei! Een proper en opgeruimd huis kan een uitdagend voornemen zijn om 2023 te starten. Met jonge kinderen lijkt dit misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar het is best mogelijk. Help je kind met het plannen en organiseren van het opruimen van de eigen kamer. Dat zijn belangrijke vaardigheden die ook later goed van pas zullen komen. En er zijn manieren om van het opruimen van de kinderkamer een feestje te maken.
Worden jouw kinderen ook opstandig wanneer je hen vraagt om hun kamer op te ruimen? My Nametags, de grootste naamlabelproducent van België, geeft je 5 tips om je kinderen te motiveren hun kamer op te ruimen!
Help opruimen te plannen
Hang op een zichtbare plek een leuke kalender op. Zo is het makkelijker om met je kinderen de weekagenda in te vullen en te leren plannen. Je kan daarbij sommige woorden vervangen door een stickertje zodat zeen één oogopslag kunnen zien wat er elke dag gepland staat. Ook de takenkalender van school kan je met stickers extra duiding geven. Naamlabelproducent MyNametags beschikt bijvoorbeeld over mini-stickers die je kan personaliseren voor elke gelegenheid. En ze passen heel goed op een kalender of in een agenda.
Opruimen vergemakkelijken
Kinderen leren om taken te plannen is zeer waardevol. Het vermindert de taakspanning. Zet dus samen met hen ook opruimen op de kalender. Wanneer je de dagplanning overloopt en je kinderen reageren toch nog lastig op de opruimtaak voor de kinderkamers, dan kan je aangeven dat je dat al samen besproken hebt bij het begin van de week. Maar reageer ook steeds op een begripvolle manier. Jij vond opruimen vroeger waarschijnlijk ook onaangenaam en onnodig.
Het is nog plezierig ook!
Er zijn best meerdere manieren om van het opruimen een fijnere activiteit te maken. Reik je kinderen alvast de nodige materialen aan om op efficiënte manier te kunnen opruimen. Zo bestaan er bijvoorbeeld vuilblikken en borstels op kindermaat. Je kan ook alle spullen een label geven zodat je kinderen weten wat waar te vinden is. Of je kan van het opruimen een spelletje maken. Neem een zandloper en moedig je kind aan binnen de afgesproken tijd alles netjes opgeruimd te hebben. Heb je meerdere kinderen dan kan je er zelfs een wedstrijdje van maken. Andere tips: betrek het speelgoed bij het opruimen: “de pop wil gaan slapen” of “de auto moet terug naar de garage”… Of zet de favoriete muziek van je kinderen op om samen zingend en dansend alles terug op zijn plaats te zetten! Een andere handige, extra hulp is om stickers van My Nametags op het speelgoed te kleven met daarop de doos, de kast of de kamer waar het thuis hoort. Je kinderen zullen ook rust vinden als in de kinderkamer zelf een onderscheid wordt gemaakt tussen de speelruimte en het slaapgedeelte. Dat kan je visueel duidelijk maken met muurstickers in verschillende thema’s, zoals sterretjes aan het bed en diertjes in de speelhoek, bijvoorbeeld.
Beloon goed gedrag
Hebben je kinderen hun kamer goed opgeruimd? Geef dan een beloning. Maak een boekje of een groot blad met de dagen van de week. Wanneer je kinderen drie keer op rij flink hebben opgeruimd, dan kleven julie samen een sticker op die dag. Bij drie stickers, komt er een verrassing aan. Er bestaan ook vrolijke muurstickers met een zonnetje waarmee je jouw bengels hun kamers kan opfleuren. Gegarandeerd zal het opruimen dan veel vlotter gaan!
Wees begripvol, maar hou ook vol
Wanneer een kind schreeuwt: ‘ik wil mijn kamer niet opruimen, vandaag!’, wees dan begripvol. Soms hebben ze gewoon geen zin in opruimen en dat is op zich ook oké. Je blijft er dan zelf best rustig bij. Leg vooral uit waarom het belangrijk is dat de kinderkamer wordt opgeruimd en biedt hen aan dat je zal helpen als dat te moeilijk voor hen is vandaag. Blijf dus wel bij je standpunt en laat de kinderen doen wat je van hen vraagt zonder ruzie te maken.
Samengevat, maak van het opruimen van de kinderkamer een feestje door gebruik te maken van deze 5 tips: maak vooraf een kalender, help het opruimen te plannen binnen hun takenpakket, maak van het opruimen een plezierig iets, beloon hun goed gedrag, wees begripvol en blijf er steeds zelf kalm bij. Een opgeruimde kinderkamer kan je dan zo van je verlanglijstje afstrepen! En het hoeft niet te stoppen bij het opruimen van de kinderkamer. Hoe zit het met het labelen van spullen zodat je kinderen ze niet meer kwijtraken op school? Daar lees je hier meer over: De beste tips om uw kind te helpen geen spullen meer te verliezen.