Met de nieuwste vlaggenschip line-up van de Samsung Galaxy’s zet Samsung vol in op het gebruik van AI. Met minder echt verbeterde hardware ligt de focus dit jaar op de software. De AI-functies hebben ondertussen ook al hun weg gemaakt naar de S23-serie, maar is ontwikkeld met de iets sterkere S24-serie. In deze review behandelen we de premium-versie, de S24 Ultra. De S24+ kun je hier de review van teruglezen.
Net wat anders qua design
Het ontwerp van de Galaxy S24 Ultra is simpel, maar goed. We hebben voor deze review gebruik gemaakt van een zwarte S24 Ultra. Deze zwarte kleur is verwerkt in het titanium frame en de glazen achterkant. Deze achterkant is net als het scherm gemaakt van Gorilla Glass Victus 2. Hoewel de telefoon een matte afwerking heeft, voelt die glad en strak aan. Met 232 gram is het gewicht een stuk zwaarder dan de S24+, maar hier krijg je dan ook wel wat voor terug. Qua afmetingen is die iets korter dan de 23 Ultra, maar wel weer net iets breder. Hierdoor passen hoesjes van de S23 Ultra dan ook niet op de S24 Ultra. Dat terwijl het design verder wel gelijk is gebleven. Aan de achterkant zitten vier verschillende camera’s. Het belangrijkste verschil met de S24+ is de 200MP camera die er aan toegevoegd is.
Ook heeft deze telefoon weer een IP-certificering tegen stof en water. Dit is in het geval van de S24-serie de volgende klasse: IP68. De hoogste notering tegen stof en de een na hoogste voor bescherming tegen water.
Hogere resolutie en felheid
Het scherm zelf is niet heel erg anders vergeleken met het vorige scherm. Zo heeft ook deze weer een 120 Hz scherm, en is die iets beter geworden. Hij is qua grootte nog steeds 6.8 inch in de diagonaal, maar de resolutie is net wat hoger. De maximale resolutie van het scherm is in plaats van 3088 x 1440 pixels, nu 3120 x 1440 pixels dat is iets hoger, en nagenoeg niet merkbaar.
De grootste verbetering is de hogere helderheid van het scherm. Je kunt je scherm flink meer licht laten geven dan de vorige generatie. Zo is de maximale helderheid op 2600 nits in plaats van de 1750 nits. Hierdoor kun je ook in fel zonlicht je scherm nog goed zien. Dus geen problemen met navigatie of films kijken onderweg of buiten in het zonnetje. Persoonlijk vind ik het ook erg fijn dat je je scherm daarentegen ook echt donker kunt zetten. Hierdoor word je in de ochtend bij het uitzetten van je wekker niet meteen volledig verblind.
Prestaties zijn uitstekend
De S24 Ultra maakt net als vorig jaar gebruik van een Snapdragon-processor. Ditmaal van de Snapdragon 8 Gen 3. Dit laat zien dat Samsung de S24 Ultra echt als het premium model ziet. Aangezien de Snapdragon-processor gezien wordt als het beste kindje van de klas. De processor doet het dan ook weer uitstekend. Na in het begin wat problemen te hebben gehad met Pokémon Go (hun engine supportte de nieuwe processor nog niet goed) heb ik geen last gehad.
Zo levert de nieuwste variant van de Snapdragon uitstekende prestaties en is die erg energie-efficiënt. De Galaxy S24 Ultra voelt razendsnel aan, opent apps en games direct en levert overall puike prestaties. De chip slurpt bovendien weinig stroom, wat bijdraagt aan de lange accuduur. Deze is met 5000 mAh net wat groter dan de S24+ en gemiddeld zul je ruim een dag hiermee overweg kunnen. Hierover later in de review meer. Dankzij 12 GB aan RAM-geheugen hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je een app niet soepel kunt gebruiken.
Je hoeft bovendien ook niet bang te zijn dat je telefoon binnenkort outdated gaat zijn. Er is namelijk beloofd dat deze telefoons in ieder geval zeven jaar geüpdatet blijven worden met de nieuwste versies van Android en beveiligingsmaatregelen om te zorgen dat ze veilig blijven. Dit is een stuk meer dan vroeger waar je vaak maar enkele jaren updates kreeg
Galaxy AI-functies nog niet optimaal
“Samsung Galaxy S24 met Galaxy AI” zo wordt dit jaar de line-up gepromoot, dit is dan ook meteen de grootste vernieuwing. Samsung heeft in veel software iets van AI toegevoegd. Zoals automatische vertalingen, zelfs tijdens het bellen. Dit werkt soms goed en soms niet al te goed. Je kunt ook door middel van AI je foto’s bewerken. Zelf vond ik het makkelijk werken, maar de resultaten waren helaas een stukje minder. Je kon op punten duidelijk zien wat er bewerkt is. Ik vond het wel opvallend dat veel op de Ultra net wat soepeler werkten dan op de S24+.
De beste functie die hier onder valt, is ‘Circle to Search’ hiermee kun je alles in je scherm omcirkelen om Google te laten zoeken. Dit kan een afbeelding zijn of alleen tekst. Met tekst herkent die dat het tekst is en zoekt die naar die specifieke tekst via Google. Hierdoor kun je makkelijk zoeken naar iets wat je ziet. Deze gebruik ik regelmatig en heeft al veel geholpen om gedeeltes van mijn scherm met gemak te zoeken. Je hoeft dus niet meer te kopiëren plakken of een screenshot op te slaan.
Echter, deze features zitten ondertussen ook op de S23-lijn, echt veel nut om te upgraden heeft het dus niet vanaf die generatie.
Nabewerking verpest soms foto’s
De cameraset van de S24 Ultra heeft net als vorig jaar een 200 megapixel-hoofdsensor, een 50 megapixel-camera, 12 megapixel-groothoeklens en een telelens. Naast de 3x optische zoom, ondersteunt de Ultra ook een optische zoom van 5x waardoor de kwaliteit van de foto bewaard blijft, zelfs met wat verder inzoomen. De fotokwaliteit is uitstekend, met scherpe beelden. Helaas is het wel dat Samsung standaard veel nabewerking heeft aangezet waardoor nachtfoto’s bijvoorbeeld een heel stuk lichter worden. Soms zelfs een beetje onrealistisch qua kleur. Ook zijn ze als je de hoogste vorm aanzet en je de hogere megapixel camera gebruikt snel overbelicht en dat is zonde. Zeker aangezien je dit niet helemaal uit kan zetten. Onderstaande foto was in het midden van de nacht genomen. De bergen op de achtergrond waren oorspronkelijk te zien als schimmen. Door de nabewerking wordt er dus te veel licht toegevoegd
De camera’s zelf zijn al een aantal jaar niet echt vernieuwd waardoor je niet echt veel verbetering ziet in de foto’s. Dat haalt niet weg dat de foto’s nog steeds erg goed meegaan met andere high-end telefoons. Het is zeker niet het beste, maar voldoen allemaal prima.
Batterij gaat lang mee
Tot slot dan de batterij. Je kunt veel met de S24 Ultra, maar hoelang kun je dat nu doen. Vergeleken met vorig jaar is de batterij niet groter geworden. Zo is die op 5000 mAh blijven hangen, hij gaat net iets korter mee dan mijn S23 Ultra, maar alsnog gemiddeld zal ik de hele dag geen last hebben met het opladen. Ik heb hem echter ook tijdens het reizen gebruikt waar ik veel op pad was en het erg intens gebruikte. Zelfs daar kon ik vaak bijna de hele dag de telefoon gebruiken zonder een powerbank. Hiervoor moest ik wel de processing van foto’s lager zetten, want dat gebruikt best veel energie van de telefoon. Anders dan dat heb ik nooit een powerbank nodig gehad op een gemiddelde dag.
Heb je een geschikte lader (45 Watt), dan kun je de batterij in een half uur voor 65 procent vullen. Naar de 100% duurt afhankelijk van hoe leeg, die is iets meer dan een uurtje. Als je kijkt naar andere fabrikanten is dit niet belachelijk snel, maar goed aangezien ik alleen hoef op te laden wanneer ik ga slapen maakt dit toch niet uit.