HyperX Cloud II was lange tijd één van de populairste headsets. HyperX Cloud III bouwt op dat success door, maar sinds kort heeft HyperX dan ook een draadloze versie. De HyperX Cloud III Wireless is met een prijs van rond de 170 euro wel een flinke investering, daarom hebben wij hem uitgebreid getest en gekeken of dit het waard is.
De doos bevat natuurlijk de headset, de microfoon, een USB-C dongle met een USB-A koppelstukje, oplaadkabel en een fijn opbergzakje. Natuurlijk bevat het ook een handige quick start guide om uitleg te geven over wat iedere knop doet. Geen verdere poespas en dat is prima. De headset zelf zit in de doos op simpel plastic. het heeft dus geen foam bescherming binnenin de doos. Wat wel opvallend is voor een headset van € 170,-
Luxe uitstraling en goed comfort
De Cloud III Wireless is een over-ear koptelefoon met gesloten acoustic design en draadloze functionaliteit. De headset heeft een buigbare microfoon welke je ook volledig uit de headset kan halen. Dit in het geval dat je bijvoorbeeld een externe microfoon hebt. Deze microfoon is een stuk groter dan in de voorganger, de Cloud II. Hierdoor pakt die geluid beter op en kan die ook beter ruis filteren. Zoals redelijk standaard is voor HyperX zijn er ook hiervan twee uitvoeringen. De volledig zwarte of één waarvan de hoofdbeugel van rood aluminium is. Het aluminium in combinatie met het nepleer geeft de headset een luxe uitstraling De headset ondersteunt geen noise canceling, maar de oorschelpen blokkeren van zichzelf al best goed het geluid van buiten.
De kussentjes in de hoofdband en de oorschelpen voelen zacht en comfortabel aan. De headset zit met 330 gram ook niet te zwaar op je hoofd. Iets waar ik door de lange batterijduur bang voor was. Langere batterij zorgt namelijk voor een grotere batterij over het algemeen en dus ook meer gewicht. Dat valt hier dus enorm mee. De headset is ook natuurlijk in hoogte verstelbaar en dat kan per oorschelp individueel bepaald worden. Dit in kleine stappen in plaats van vrij schuiven. Hierdoor kan het dus ook niet snel per ongelijk veranderen.
Qua knoppen is de headset erg makkelijk. Rechts zit een draaiwiel voor het volume en links zit de aan/uit-knop en de mute-knop. Door aan/uit langer ingedrukt te houden zet je de headset aan of uit, kort indrukken geeft aan hoe vol de batterij is in tientallen procenten. De mute-knop is logisch wat die doet. Door middel van een klein rood lampje op de microfoon kun je zien of die gemute is. Zelf zou ik die meer op het einde plaatsen. Het lampje zit nu niet goed in je gezichtsveld
Prachtig geluid
De Cloud III Wireless heeft 53 mm dynamische drivers met een frequentiebereik van 10 tot 21.000 Hz. Hoewel de drivers niet groter zijn dan die van de Cloud II doet die het een stuk beter nog dan zijn al goede voorganger. De drivers zijn namelijk verder geoptimaliseerd waardoor de audio beter tot zijn recht komt. Het is geen headset om muziek te luisteren, wat opvalt wanneer je verschillende soorten geluid afspeelt. Het werkt goed voor gamen en voice calls, maar je merkte dat iets als Spotify wel wat miste. Dankzij DTS Spatial X kun je games met surround ondersteuning perfect horen.
De microfoon doet niet veel bijzonders, maar voldoet zijn taken prima voor een microfoon die bij een headset werkt. Je merkt wel echt een verschil met de microfoon van de Cloud II. Deze vangt geluid een stuk beter op. De daadwerkelijke audiokwaliteit gaat daar wel wat van omhoog dus, maar je hoeft geen wonderbaarlijk goede audio te verwachten.
Software zorgt voor meer controle
Deze headset maakt gebruik van de Ngenuity software. Deze software van HyperX laat je verschillende instellingen aanpassen, maar ook de headset updaten. Sommige onderdelen vond ik zelf nutteloos zoals het volume en het dempen van de microfoon. Hiervoor zitten namelijk dus gewoon knoppen voor op de headset. Wat wel nuttig was, is de schakelaar om DTS Spatial aan te zetten en de equalizer om het geluidsprofiel meer naar smaak aan te passen. Zelf vond ik de standaard equalizer instellingen wel prima werken, maar zeker voor als je wat meer bas wilt is het een goede optie om hier naar te kijken.
Indrukwekkende batterij
Op de doos wordt gezegd dat de Cloud III een batterijduur van maar liefst 120 uur heeft. Nu heeft HyperX ook een headset met 300 uur, maar toch blijft 120 uur enorm indrukwekkend. De meeste headsets die ik heb gehad en gezien, komen namelijk niet boven de 50 uit. 120 uur is dus een flinke hoeveelheid. En ik heb zelfs het idee dat het aan de conservatieve kant is. Zo heb ik de headset ondertussen meer dan twee weken in gebruik. Ik heb hem actief gebruikt voor werk, waar ik een aantal dagen de hele dag met een headset op zat, maar ook avonden gamen, en via Discord praten. Zo zal ik dus al snel aan 70 à 80 uur gebruik zitten en mijn batterij is op het moment van schrijven nog steeds op 40%. Ik zou dus op zo’n 140 à 160 uur uitkomen voor mijn gebruik.