Monster Hunter is voor mij een beetje hit or miss. De ene game kan ik wel inkomen en de andere totaal niet. Na mijn korte speelsessie tijdens gamescom was ik echter wel enthousiast voor de potentie van deze nieuwe telg in de franchise. Gelukkig is de game in zijn volledigheid ook erg goed. Voor de review heb ik op de PS5 gespeeld.
Wilds richt zich sterk op nieuwe spelers. Iets waar Monster Hunter regelmatig niet erg goed in is. Zeker na de enorme populariteitsboost van de franchise na World en Iceborne was dit een belangrijk punt. Monster Hunter heeft namelijk historisch gezien een enorm uitgebreide introductie, veel mechanics en een hoge moeilijkheidsgraad. Met Wilds hebben ze de game meer toegankelijk gemaakt. Zo is het jagen van monsters een heel stuk gemakkelijker geworden en kun je nu twee wapens meenemen op pad. Waardoor je wat meer keuze hebt qua speelstijl.
Geen rookie hunter
Monster Hunter Wilds is één van de Monster Hunter games die wat meer focus legt op het opbouwen van een verhaallijn. Deze keer bevinden we ons in de Forbidden Lands. Alma, onze handler, komt een mysterieuze jongen tegen. Niet alleen draagt hij een bijzondere ketting, hij spreekt ook nog eens een oude taal. Hij blijkt Nata te heten en is gevlucht uit een verwoest dorp. Dit dorp is door Arkveld, het hoofdmonster van deze game, vernietigd. Om hem te helpen gaan we de Forbidden Lands verkennen. Wat opvalt in deze game is dat het één essentieel onderdeel volledig anders is. Je bent namelijk geen rookie in de wereld. Je begint al als een ervaren hunter en dat maakt de game in het begin een heel stuk leuker al.

Zo hoef je niet vanaf het begin te starten qua vaardigheden, heb je een volledige uitrusting en meer. Je kunt dus meteen écht op pad. De tutorials zitten goed verwerkt in de gameplay en zijn niet uren lang. Hierdoor heeft de game een betere flow aan het begin van het spel en kun je meteen het gevoel hebben dat wat je doet er toe doet.
De Seikret: een belangrijke hulp
Vanaf het eerste moment gameplay maak je al kennis met de Seikret, dit is een soort vogel die je de gehele game bij je hebt. Het is een flink handig beest, aangezien het je op vele manieren kan helpen. Niet alleen qua gemak om rond te reizen, maar ook kun je tijdens het reizen voorwerpen gebruiken, wapens wisselen en heeft het een auto-tracking optie. Met hoe groot de wereld is vind ik dit één van de fijnste onderdelen. Je kunt op deze manier namelijk niet te veel tijd kwijtraken met eindeloos ronddwalen.
Nu kun je dat natuurlijk wel doen als je wat meer tijd hebt of meer van de wereld wilt genieten. Het gemakkelijke naar een volgende bestemming brengen is wel iets wat ik veel heb gebruikt in elk geval. Als nadeel heeft het dus wel dat je niet langs bepaalde plekken in de wereld komt op deze manier. En dat is ook wel zonde. Ik zou dus zeker aanraden om niet alleen maar te auto-tracken.

De wereld en exploratie
Zoals ik dus al zei, is het zonde om alleen maar rechtstreeks van punt A naar B te gaan. De game is zo wel snel door te spelen, maar je mist dan toch wel veel. De wereld is namelijk erg goed vormgegeven. De biomen sluiten op elkaar aan en er zijn verschillende extra gameplay mechanics. Zo kun je de wereld onderzoeken, vissen, insecten vangen en meer. Ook zijn er natuurlijk verschillende side quests die je kunt uitvoeren. Zo leer je meer over de wereld en de lore die bij de wereld hoort.
Door deze elementen te gebruiken leer je meer over hoe alles in elkaar zit en op die manier kun je een betere hunter worden. Door beter te begrijpen hoe alles in elkaar zit kun je gavere dingen bereiken, vooral de gevechten met monsters worden een heel stuk leuker. Dus wat afwisseling tussen verhaalmissies en exploratie is een sweet spot. Wanneer je wel door het verhaal rent is er gelukkig achteraf ook nog veel te beleven.

Zo heeft de post game erg veel content. Genoeg quests om uit te voeren en je kunt je hunter rank weer naar hartenlust verhogen. Wel lijkt op eerste oogpunt dat Wilds een redelijk kleine hoeveelheid aan verschillende monsters heeft vergeleken andere Monster Hunter spellen. Er komt wel nog meer aan met DLC, maar op dit moment kan dit erg tegenvallen voor spelers.
Nieuwe features voor de serie
In Wilds heb je verschillende nieuwe features voor de serie. Zo is er bijvoorbeeld een Photo Mode die tegenwoordig in de meeste games wel zit. Alleen deze versie pauzeert de game niet. Echt nuttig is die dus niet in een gevecht. Natuurlijk zijn er ook gameplay mechanics toegevoegd of vernieuwd. Zo heb je een focus mode waarin je tijdens je aanval nog kunt bepalen waar de aanval moet landen.
Daarnaast laat het spel je nu naar pop-up camps kunt gaan en verschillende steden kunt bezoeken. Hierdoor kun je niet alleen makkelijker je inventaris managen, maar ook zorgt het voor een wat beter fast travel systeem. Vooral de verschillende steden zijn erg leuk gedaan. Ze voelen allemaal uniek aan en door het opbouwen van banden met de inwoners kun je weer meer bereiken in het spel.
Performance en technische kant
Hoewel de meeste problemen op de pc zijn, is de game op de standaard PS5-versie niet altijd even goed qua performance. Zo heeft de game regelmatig last van missende textures of pop-in waardoor de textures en assets erg laat laden. Het is zonde want het breekt de immersie een beetje van het spel. Hopelijk wordt dit nog verbeterd. Mogelijk dat dit beter gaat op de PS5 Pro, maar dat zou eigenlijk niet moeten. Gelukkig is de framerate wel erg stabiel.