Home Entertainment Theater, muziek en film in de Maand van de Geschiedenis

[video] Theater, muziek en film in de Maand van de Geschiedenis

De mooiste performances in de Maand van de Geschiedenis
Toneel, dans, muziek en film met een historisch thema

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Naast fietstours, workshops, lezingen en festivals zijn er ook kunstzinnige voorstellingen. Laat je meeslepen de geschiedenis in met theater, dans, muziek en film.

Erfgoedfestival 
De Maand van de Geschiedenis opent met het Gelderse Erfgoedfestival, waarvoor tien artiesten (onder wie Katinka Polderman, Remy van Kesteren en Ellen ten Damme) zich lieten inspireren door een erfgoedlocatie en het thema ‘Aan het werk’. Wat levert dat op aan kunstwerken? 
Nijmegen en online, 3 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/erfgoedfestival  

De tranen van Ang 
Een muzikaal volksverhaal over de Gebr. Coen, twee ondernemers die een reusachtig Oosters houten beeld hebben geërfd van hun overoveroveropa. Als blijkt dat het beeld op de internationale opsporingslijst van koloniale roofkunst staat en terug zal moeten naar het land van herkomst slaat de vlam in de pan. Zowel binnen de familie, als daarbuiten. 
Amsterdam, Studio 239. 2 t/m 10 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/volksoperahuis  
Arnhem, Museum Bronbeek. 19 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumbronbeek  
Den Haag, Museum Sophiahof. 23 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumsophiahof  

Oost-Indisch doof 
Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa, die vocht als militair in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië aan Nederlandse kant, en ging op zoek naar zijn geschiedenis. Tijdens de voorstelling hoor je Hanneke live vertellen via een koptelefoon, afgewisseld met stukken uit interviews. 
Eindhoven, Parktheater. 5 en 6 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/debibliotheekeindhoven  
Arnhem, Focus. 19 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumbronbeek  

Theaterdiner 
Dineer als gast in een middeleeuwse herberg De Gebroken Pijl, waar een minstreel je toezingt. En laat je moderne manieren maar thuis: herbergier Antonius brengt je de middeleeuwse etiquetten bij. 
Alphen aan den Rijn, Archeon. 9 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/archeon  

Bruynzeelfabriek 
Je reist terug in de tijd in De Fabriek, het filmtheater van Zaandam. Unieke historische beelden van de Bruynzeelfabriek in Zaandam verschijnen op het doek en oud-medewerkers vertellen over hun ervaringen. 
Zaandam, De Fabriek. 24 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/gemeentearchiefzaanstad  

Erasmus 
Na vijftien jaar hard werken is de correspondentie van Erasmus in een Nederlandse vertaling eindelijk af. Tijd voor een feestelijke viering! Op het programma staan lezingen en optredens van auteur Jet Steinz en spokenwordartist Elten Kiene. 
Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam. 29 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/bibliotheekrotterdam  

Huiskamerconcert 
Een multimediaverhaal over kijken en luisteren, over beeldende kunst en verhalen over kunstenaars uit de geschiedenis. Kunsthistorica Erna Charbon en pianist Frans van Tuijl verzorgen een namiddag vol muziek en kunsthistorie. 
Eindhoven, De Bibliotheek Eindhoven. 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/debibliotheekeindhoven  

Bloed, zweet en blaren 
In een Groningse boerderij waan je je in de sfeer van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De herenboerderij vertelt het verhaal van de landarbeidersstaking van 1929 en is het decor van een intrigerende voorstelling over werkverschaffing. 
Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum. 1 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/nederlandsopenluchtmuseumDe complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda


Selecteer op Performance voor het complete aanbod van voorstellingen.

Bron en foto © Openluchtmuseum