Ruim driekwart (78 procent) van de jongeren mist het bezoeken van evenementen. Onder jonge concert- en festivalgangers is het gemis nog groter (86 procent). Deze groep heeft er dan ook veel voor over om weer naar evenementen te kunnen gaan: van sneltesten aan de festivalpoort tot met een mondkapje op bier halen. Al zijn er ook grenzen aan waar ze aan mee willen werken.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO 3FM. Aan het onderzoek, gehouden onder jongeren tussen de 16 tot 35 jaar, deden zo’n 2.000 concert- en festivalgangers mee.
Deze groep jongeren heeft er veel voor over om weer naar een evenement te kunnen. Zo vinden ze het prima om hun contactgegevens met organisatoren te delen (88 procent) of hun lichaamstemperatuur op te laten meten bij de ingang van een evenement (87 procent). De meerderheid is bereid om een sneltest te ondergaan (76 procent), vooraf een coronatest te doen (63 procent) of een vaccinatiebewijs te tonen (61 procent), als dat zou betekenen dat ze weer naar een concert of muziekfestival kunnen gaan.
Festival draait om vrijheid
In het 3Vraagt-onderzoek werden ook regels voorgelegd die tijdens een show kunnen gelden. Daarbij valt op dat jonge evenementbezoekers vaker bereid zijn om op de beleving in te leveren bij concerten, dan tijdens een festivalbezoek. Zo zou zeven op de tien (69 procent) akkoord gaan met het dragen van een mondkapje als ze tijdens een concert naar de bar of het toilet lopen, vindt 65 procent het goed om een vaste staan- of zitplaats te hebben en wil 53 procent wel afstand houden tot andere mensen.
Bij festivals liggen deze percentages flink lager. De helft (48 procent) is bereid om hun mond te bedekken tijdens het rondlopen, 43 procent zou afstand willen houden tot andere bezoekers en 39 procent gaat akkoord met op één plek staan of zitten tijdens een optreden.
Volgens deelnemers draait het bij festivals, meer dan tijdens concerten, om een gevoel van vrijheid. Ze zijn bang dat dit verloren gaat met dit soort maatregelen. Opvallend is dat een meezingverbod zowel tijdens concerten als festivals absoluut niet onderhandelbaar lijkt. Zeven op de tien weigert hun lippen stijf op elkaar te houden.
Jongeren willen perspectief voor sector
In navolging van landen als Spanje en Duitsland zou Nederland later deze maand starten met een aantal coronatestevenementen. Tijdens de persconferentie van dinsdag werd bekend dat deze experimenten voorlopig worden uitgesteld. Een tegenvaller voor zowel de evenementenbranche als voor veel jongeren. Driekwart van alle deelnemers in het 3Vraagt-onderzoek (75 procent) juicht het starten met testevenementen namelijk toe.
Daarnaast beslist het kabinet uiterlijk begin februari of het iets ziet in het plan om een garantiefond voor de evenementensector in te richten. Zeven op de tien jongeren (71 procent) vindt dat ons kabinet ook met zo’n garantiefonds moet komen om de sector te supporten. Een deelnemer: “De evenementenbranche zit al bijna een jaar in een uitzichtloze situatie. Op deze manier kunnen ze tenminste weer aan de slag. Anders verdwijnt er straks een hele sector en kunnen we evenementen in 2022 ook wel vergeten.”
Alle resultaten van het onderzoek worden op donderdag 14 januari gepubliceerd. Kijk voor meer informatie en onderzoeksresultaten op npo3.nl/3vraagt.
Over dit onderzoek 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 4 tot en met 11 januari, deden 2.349 deelnemers mee, waarvan 2.084 voor de pandemie concerten en / of muziekfestivals bezochten. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land
Bron © NPO 3 / Foto: Ben Houdijk