In de reportage De oorlog nabij trekt Rudi Vranckx samen met de Vlaams-Oekraïense Anastacia Galouchka door Oekraïne, van de gruwel in Boetsja naar het front bij Kharkiv in het oosten. Drie maanden nadat Russische troepen het land binnenvielen, gaan ze op onderzoek naar oorlogsmisdaden. Ze praten met mensen die hun woonplaats in een slagveld zagen veranderen en de gruwel van de oorlog van dichtbij meemaakten.
“Deze oorlog in Europa is zo onverwacht en zo dichtbij. We volgen het spoor van destructie en zien hoe het Russische leger wordt teruggeslagen.”
Serhiy Perebyinis verloor zijn vrouw en twee kinderen toen ze probeerden weg te vluchten uit Irpin. De foto’s van zijn gezin gingen de wereld rond. “Ik was op dat moment bij mijn moeder in het Oosten. Toen zag ik plots de foto op Twitter. Hun gezichten waren wazig gemaakt, maar ik herkende ze aan hun kleren, de hondendraagtas en onze spullen.” Het appartement van Serhiy is vernield door een bominslag. Maar hij wil het weer opbouwen en hij hoopt op gerechtigheid voor zijn gezin.
Boetsja in de buurt van Kiev werd het symbool van de oorlogswaanzin. Toen Russische troepen zich terugtrokken uit de stad, lieten ze een spoor van vernieling en een bloedbad achter. Vitali Zhyvotovskyj kan het nog aan Rudi en Anastacia navertellen. Maar zijn thuis werd een horrorhuis. Tijdens bombardementen vluchtte hij met zijn dochter de schuilkelder in, maar toen vielen Russische soldaten zijn huis binnen en hij hoorde hoe verschillende mensen er werden gefolterd. “Ik vroeg me niet af of we zouden gedood worden, maar wanneer.”
De menselijke ravage wordt pas echt duidelijk in het mortuarium van Boetsja. De Amerikaanse Andy werkt er als vrijwilliger. “Niet iedereen kan dit werk aan. Het is vreselijk om treurende families te zien die willen weten waar hun geliefden zijn. Dat heeft me gemotiveerd om echt iets te gaan doen en om m’n spullen te verkopen voor een enkele reis naar hier.”
De oorlog nabij – in Vranckx op zaterdag 28 mei om 20.10 u. op Canvas en VRT NU
Bron en foto: ©VRT