Sinds een jaar zijn non-fungible tokens (NFT’s) de nieuwe speeltjes van anonieme verzamelaars met veel virtueel geld. De digitale eigendomsbewijzen maken virtuele kunst verhandelbaar. Maar de match tussen cryptovaluta en mediakunst roept veel vragen op. Wordt hier een piramidespel gespeeld door de nieuwe rijken of is er eindelijk een bron van inkomsten voor webkunstenaars? En is de NFT-hype een bubble of een voorbode van veranderingen die veel verder gaan dan alleen de kunst? VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van NFT’s.
Non-fungible tokens lijken zowel belofte als gevaar in zich te dragen. Wat vinden de makers zélf? Tegenlicht ging naar Art Basel Miami Beach, de belangrijkste modernekunstbeurs ter wereld en ontmoette er een voorhoede van NFT-kunstenaars in een wonderbaarlijke nieuwe wereld waar het geld tegen de plinten klotst, de zon eeuwig schijnt en een nieuwe generatie van kunstverzamelaars zich voor het eerst laat zien.
Harm van den Dorpel is al ruim twintig jaar internetkunstenaar en betrokken bij net.art als programmeur en oprichter van Left Gallery. Tot zijn verbazing werd de NFT plotseling een hype en op een ochtend was hij rijk. Nu wordt hij overal gevraagd om de nieuwe tulpenmanie uit te leggen.
Voor kunstenaar Krista Kim is de NFT niets minder dan een revolutie, een middel om te komen tot een nieuwe wereld waarin macht gedecentraliseerd is, zoals in de blockchain. Zij verkocht haar NFT-kunstwerk Mars House, een virtueel zen huis, voor het equivalent van 520K USD in cryptomunten. Nu mensen zelf waarde kunnen scheppen met hun virtuele creaties staat niets de omverwerping van de bestaande machten meer in de weg, denkt Kim. Maar volgens kunstenaar Simon Denny lijkt de ongelijkheid in de oude kunstwereld juist erg veel op de nieuwe…
Andere Nederlandse NFT-pioniers zijn Ralph Nauta van Studio Drift en DJ, ontwerper en house producer Don Diablo. Ook investeerders Veritas (Metapurse) en Luiz Ramalho (ex-Blackstone, en oprichter DAO Fingerprints) zien in de NFT kansen om nieuwe stemmen aan het woord te laten. De DAO (decentralized autonomous organisation), een soort ‘internetcommunity met een bankrekening’ komt voort uit de cryptovaluta en wordt ingezet om NFT’s te kopen en ermee te speculeren. Is dit de organisatievorm die past bij het grensoverschrijdende kapitalisme van nu? En zal die in de toekomst ook voor andere doelen worden ingezet? Biedt de NFT-rage de langverwachte online ontwrichting in het voordeel van de creatieve makers? Of wordt er op de cryptoblockchain een spel gespeeld met slecht een paar superrijke winnaars en vele verliezers?
Met kunstenaars Krista Kim, Kenny Schachter, Simon Denny, Harm van den Dorpel, Don Diablo, Ralph Nauta/Studio Drift en investeerders Veritas Kami en Luiz Ramalho.
Bron en foto: ©Erik van Empel