Op de laatste zondag van januari vindt in Nederland de Nationale Holocaust Herdenking plaats. Vanwege de coronamaatregelen blijft de stille tocht voor de tweede keer op rij achterwege en is de plechtigheid niet toegankelijk voor het publiek. De herdenking is wel te volgen op televisie, zowel rechtstreeks als aan het begin van de avond via een terugblik met reportages. De presentatie van beide programma’s is in handen van Rob Trip.
Bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Amsterdamse Wertheimpark worden toespraken gehouden en kransen gelegd. Zoni Weisz, die als Sinti-kind de oorlog overleefde, spreekt de genodigden toe, net als Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Te gast in de rechtstreekse uitzending is Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Ook is het eerste deel te zien van een tweeluik over Myrna Tugendhaft-Reens, overlevende van het nazi-concentratiekamp Bergen-Belsen.
In de avonduitzending volgt het tweede deel van het tweeluik, waarin Myrna Tugendhaft-Reens voor het eerst met haar zoon en kleinkinderen terugkeert naar Bergen-Belsen. Verder is een uitgebreide terugblik op de herdenking te zien en praat Rob Trip met schrijver/columnist Natascha van Weezel.
De Nationale Holocaust Herdenking sluit aan bij de internationale Holocaust Memorial Day op 27 januari. Op die dag in 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In 2005 stelden de Verenigde Naties 27 januari in als wereldwijde herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden.
Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting zes miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova’s Getuigen en andere vervolgden omgebracht door de nazi’s. Van alle concentratie- en vernietigingskampen werden in Auschwitz de meeste mensen vermoord. Auschwitz is daardoor uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd.
NOS Nationale Holocaust Herdenking
Zondag 30 januari
11.05-12.30 uur, NPO 1
17.40-18.10 uur, NPO 2
Bron: ©NOS, foto: ©Pixabay