De vergunning die de provincie Noord-Holland twee jaar geleden aan Circuit Zandvoort verleende voor het houden van Formule 1-races is gebaseerd op ondeugdelijke berekeningen. De stikstofuitstoot die het circuit liet berekenen is ‘niet representatief’ voor de werkelijke emissies. Tot die conclusie komt een deskundige die door de rechtbank Noord-Holland is aangesteld. Diens rapport is in bezit van EenVandaag.
Natuurorganisaties protesteren al langer tegen de komst van de Formule 1 naar Zandvoort. Volgens hen zorgt het circuit voor te veel uitstoot van stikstof, dat schadelijk is voor het omringende Natura2000-gebied Kennemerduinen. Eerder dit jaar probeerden ze tevergeefs met een kort geding de Grand Prix tegen te houden. Maar er loopt nog altijd een uitgebreidere procedure, waarin de rechtbank moet bepalen of de vergunning terecht is afgegeven.
De rechtbank vroeg een deskundige van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) de vergunning en de onderliggende berekeningen te beoordelen. Deze plaatst grote kanttekeningen. Zo is de uitstoot van de racewagens op een manier berekend die ‘niet representatief’ is voor de werkelijkheid. Ook heeft het circuit onvoldoende inzichtelijk gemaakt wat het verschil in stikstofuitstoot is tussen de oude situatie, zónder, en de nieuwe situatie, mét Formule 1. De uitgangspunten waarmee in de oude en nieuwe situatie is gerekend verschillen van elkaar, zodat geen zuivere vergelijking gemaakt kan worden.
Radio EenVandaag, vanmiddag om 16.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1
EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1
Bron: AvroTros Foto: Circuit Zandvoort © PlanetZone