ESNS organiseert dit jaar voor de zesendertigste keer het showcasefestival en de muziekconferentie in Groningen. ESNS 2022 (19 – 22 januari 2022) heeft door de coronamaatregelen inmiddels voor de tweede keer grotendeels digitaal moeten plaatsvinden.
ESNS (Eurosonic Noorderslag) ziet nu, meer dan ooit, de noodzaak van het heropenen van de culturele sector en een langetermijnvisie voor haar wederopbouw. Bij de tweede digitale conferentie en festival zag de organisatie de bezoekerscijfers met 25% dalen. Ondanks deze cijfers is de organisatie niet ontevreden. Nederland zit in lockdown, terwijl het grootste deel van Europa gewoon open is, dit laat zien dat ESNS relevante en interessante content maakt. Tegelijk illustreert het dat een groot deel van het publiek moe is van livestreams en behoefte heeft aan een live ervaring.
ESNS voelt dat er bij iedereen die verbonden is aan het evenement een groot vertrouwen is dat het einde van de pandemie in zicht is. Dit onderstreept de noodzaak van een goed plan voor wederopbouw. Dit werd dan ook gereflecteerd in een groot deel van de panels en keynotes op de conferentie, dat als thema heeft ‘Building Back Better, Together’. Juist in deze tijd, waarin mensen werkzaam in de muziekindustrie veel van hun inkomsten zien verdampen, is de functie van een festival en conferentie als ESNS belangrijk om de sector weer op de rails te krijgen. Des te belangrijker is het stimuleren van talent dit jaar, gezien de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek met 65% is gedaald, op basis van de exportcijfers van Buma Cultuur.
ESNS Conferentie
Het thema van de ESNS Conferentie 2022 is ‘Building Back Better, Together’. De organisatie merkt samen met de diverse brancheorganisaties dat in Nederland een langetermijnvisie op het heropenen van de Cultuursector ontbreekt.
De conferentie richt zich op belangrijke thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en fair pay. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de keynote speech van de Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, over The Green Deal, de keynote speech van Urgenda-directeur Marjan Minnesma en het interview met Merck Mercuriadis over een betere uitbetaling van artiesten. Andere panels gingen over onderwerpen als diversiteit, cancel cultuur, NFT’s en mentale gezondheid. Verder werd er ook op de conferentie nog volop digitaal genetwerkt.
Dat er dit jaar alsnog veel delegates aanwezig waren op de digitale conferentie, zegt iets over de noodzaak, de betrokkenheid en de loyaliteit onder muziekprofessionals om te om te netwerken en te verbinden op het platform.
Een ander hoogtepunt op de conferentie dit jaar is de lancering van de nieuwe tool ‘ESNS Radar & Analytics’. Dit platform geeft de sector inzicht in de successen van artiesten op basis van airplay (radio), streaming resultaten, festivalboekingen en volgers op social media.
Bron: ©ESNS