De gemiddelde Nederlander produceert 22,1 kg elektronisch afval per jaar, terwijl bewustwording hierover achterblijft. 68% van de Nederlanders ziet een rol voor de overheid in voorlichting en campagnes rond e-wasteAmsterdam.
Slechts 15% van de Nederlanders schat correct in hoeveel e-waste een gemiddelde Nederlander jaarlijks produceert (21 tot 25 kg). Dit blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van Swappie, Europa’s grootste iPhone refurbisher. Daarnaast is slechts 28% van de ondervraagden op de hoogte van de milieu-impact van e-waste. Dit biedt kansen voor verbetering, vooral omdat de wereldwijde e-waste sinds 2010 met 82% is gestegen tot 62 miljoen ton, en zonder actie tegen 2030 kan oplopen tot 82 miljoen ton. Dit staat gelijk aan 82.000 retourvluchten van Amsterdam naar New York.
Bewustwording en actie zijn essentieel
Nederland staat in de top 3 als het gaat om de productie van e-waste in de EU per capita. Slechts twee landen staan boven ons, Denemarken met 22,3 kg en Frankrijk met 22,4 kg. Momenteel kent een minderheid van de Nederlanders (43%) de term e-waste en is slechts 28% bekend met de milieugevolgen. Hoopgevend is echter dat 3 op de 10 ondervraagden die deze kennis missen, wel aangeven geïnteresseerd te zijn om hier meer over te leren. En dat Nederlanders die bekend zijn met de term e-waste vaker hun toestel laten repareren na schade (56%) dan degenen die de term niet kennen (44%).
Martine Hardeveld Kleuver, Benelux Country Lead bij Swappie: “De resultaten van dit onderzoek benadrukken de dringende noodzaak om de bewustwording rondom e-waste te vergroten en de schadelijke effecten op het milieu beter onder de aandacht te brengen. Consumenten willen hier meer over weten, maar er is een gebrek aan kennis over de omvang van het probleem en de impact ervan. Uit dit onderzoek blijkt ook dat consumenten hier een belangrijke rol zien voor de overheid. Ook bij Swappie blijven we ons inzetten om mensen te informeren en inspireren om actie te ondernemen om de groeiende berg e-waste te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.”
Recycling en refurbished telefoons
Hoewel 66% van de Nederlanders aangeeft meestal of altijd hun afgedankte spullen naar een recyclepunt te brengen, blijkt het kopen van een refurbished smartphone minder populair. Dit is jammer, want de keuze voor een refurbished iPhone staat gelijk aan de compensatie van de CO₂-uitstoot van een vlucht van Amsterdam naar Parijs.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 42% van de Nederlanders een nieuwe smartphone koopt als ze de oude in de wc laten vallen, terwijl slechts 21% dan voor een refurbished model kiest. Ook koopt 74% van de ondervraagden een nieuwe smartphone terwijl de oude nog prima werkt, met name de jongere generaties. Dit draagt onnodig bij aan de groeiende berg e-waste.
Kennis zet aan tot actie
Wat moet er gebeuren zodat mensen meer actie ondernemen en de hoeveelheid e-waste vermindert? Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders een belangrijke rol zien voor de overheid. Ze geven aan dat voorlichting en campagnes van de overheid over e-waste (68%) en labels en certificaten op producten (67%) kunnen helpen om hun bewustzijn te vergroten en bijdragen aan het verkleinen van de e-waste berg.
Bron en foto © Swappie