Dankzij de coronacrisis zijn studiekiezers gedwongen om hun toch al lastige studiekeuze op afstand te maken. Aangezien het fysiek bezoeken van open dagen en meeloopdagen niet mogelijk is op dit moment, moeten jongeren zich online oriënteren. Uit onderzoek van Markteffect en Studiekeuzelab blijkt dat zij tevreden zijn over de online mogelijkheden, maar dat ze de fysieke voorlichtingen wel missen.
Sociale kring
Volgens onderzoeksbureau Markteffect – die in samenwerking met Studiekeuzelab recentelijk onderzoek deed naar hoe jongeren tijdens corona een studiekeuze maken – maken zij steeds meer gebruik van hun eigen sociale kringen. Ze gaan met vrienden, klasgenoten en familie in gesprek. Aangezien zij de kiezer goed kennen, kunnen ze goed helpen bij dit traject. “Deze mensen kennen de studiekiezer, kunnen een mening vormen over hun studiekeuze en de ander een spiegel voorhouden.”, aldus Markteffect. Op deze manier komen kiezers te weten waar hun kwaliteiten en interesses liggen. Link naar het onderzoek:
https://www.studiekeuzelab.nl/ontdek/scholieren-tijdens-corona-crisis
Online voorlichtingen
Met die informatie kunnen leerlingen op zoek naar een studie die bij ze past. Daar wordt het ingewikkeld. De scholen zijn namelijk gesloten en fysieke open dagen en meeloopdagen geannuleerd. Daarom wordt er massaal overgestapt naar online mogelijkheden. Zo zag men vanaf afgelopen september steeds meer online voorlichtingen. Dat was in het begin soms behelpen, maar veel scholen zijn inmiddels gewend aan de techniek en de vorm.
Middelbare scholieren zien het daarom steeds positiever in. Dat liet onder andere Salma in haar vlog weten, zie:
https://www.studiekeuzelab.nl/ervaar/hoe-was-de-voorlichtingsweek-salma .
Zij volgde in november een aantal online voorlichtingen. Leila bezocht zeven online open dagen en een proefstudeerdag, zie:
https://www.studiekeuzelab.nl/ervaar/leila-vlogt-3-open-dagen .
“Online open dagen zullen nooit hetzelfde zijn als echte open dagen, maar men kan er wel echt goede informatie uithalen over een bepaalde studie of school.”
Goede ervaringen
Ondanks dat alles op afstand wordt gevolgd, zijn studiekiezers over het algemeen enthousiast over de manier waarop mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten zich online presenteren. Tevredenheid is er over zowel de inhoud als de interactie.
Die tevredenheid is terug te zien in de reacties van bezoekers van de Studiekeuzelab Voorlichtingsweek (een week met online voorlichtingen, gehouden in september en november 2020), zie:
https://www.studiekeuzelab.nl .
“Alle informatie was duidelijk. Ik vond het prettig dat je vragen kon stellen. Fijn dat er aandacht was voor elkaar en interesse in ieders toekomstbeeld.” aldus een anonieme leerling die de voorlichtingsweek bezocht.
Toch blijft het voor sommige leerlingen lastig om online een goed beeld te krijgen van hoe het eraan toe gaat bij een opleiding. “Er werd veel informatie aangeboden over wat de opleiding inhoudt en wat men ermee kan worden, maar soms miste ik hoe het er op school aan toe gaat en hoe een normale schooldag eruit ziet.”
Tips om op afstand te kiezen
Voor degenen die nu kiezen, of volgend jaar aan de beurt zijn, zijn er nog een aantal tips:
https://www.studiekeuzelab.nl/ervaar/vijf-tips-studiekeuze-activiteit-op-afstand
1. Praat met je omgeving, zij kennen je het beste.
2. Zoek zoveel mogelijk online informatie op over het maken van een studiekeuze.
3. Bezoek online open dagen en voorlichtingen. 4. Leg contact met studenten
Bron en foto © Organisatie Groep Zuid B.V / Studie Keuze Lab