Dit is de titel van het boek waarmee Jongeren Milieu Actief kiezers oproept om te stemmen op een groene partij. Het laat zien dat jongeren willen dat de verkiezingen in 2021 over het klimaat gaan: Nederland klimaatneutraal in 2035, en de vervuiler betaalt. Het boek is een vervolg op het nieuwe Terlouw klimaatmanifest dat binnen 3 dagen meer dan 10.000 keer werd ondertekend.
Geen politieke kleur, maar een noodkreet
Ieder punt van het manifest wordt in het boek besproken door een kopstuk uit de Nederlanderse klimaatbeweging. Omdat deze verkiezingen cruciaal zijn om stevig klimaatbeleid door te voeren, willen de jongeren dat heel Nederland dit boek gelezen heeft vóór de verkiezingen. Het boek is geen politiek gekleurd boek, bevat geen stemadvies, maar hoopt de lezer meer grip te geven op het grote probleem van klimaatverandering en welke rol de politiek daarin speelt.
Jan Terlouw, Marjan Minnesma en meer
Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken gelijk aan de punten uit het manifest. Het voorwoord is van Jan Terlouw en het nawoord wordt verzorgd door Jan van de Venis, ombudsman voor de toekomstige generaties. Verder komen aan het woord:
– Anne Chatrou, over dat we de wetenschap moeten volgen. Zij is voorzitter van JMA.
– Robbert Bodegraven over het belang van een Nederlandse ‘Green New Deal’. Hij is oud directeur van het wetenschappelijke bureau van GroenLinks.
– Marjan Minnesma over investeren in groene energie. Zij is directeur van Stichting Urgenda.
– Donald Pols over stimulering van duurzame productie. Hij is directeur van Milieudefensie.
– Jaap Tielbeke over het belang van meer treinen en minder vliegen. Hij is redacteur bij de Groene Amsterdammer en schrijver van het boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf‘.
– Louise Vet over duurzame landbouw. Zij is bioloog en emeritus hoogleraar ecologie.
– Raki Ap over planeet breed denken. Hij is spreker en activist.
Verder pleit Rico Disco, oud-voorzitter JMA voor het belang van een brandstoftaks, bevat het een interview met Jelmer Mommers en roept Jessica den Outer, jurist en VN-expert, op tot het beschermen van de natuur.
Milieudefensie maakt onderdeel uit van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een nieuw samenwerkingsverband van: FNV, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond, Grootouders voor het Klimaat en Greenpeace. Samen organiseren zij op zondag 14 maart het Klimaatalarm op meer dan 30 plaatsen in Nederland.
Bron © Milieu Defensie Foto: Beeld klimaatfest petitie