Home Nieuws Gadgets & Electronica Fatbike marktleider La Souris verkocht jarenlang illegale fatbikes met te zware motoren

Fatbike marktleider La Souris verkocht jarenlang illegale fatbikes met te zware motoren

© BNNVARA

La Souris, de grootste fatbikeverkoper van Nederland, en eigenaar van het bedrijf Armando Muis worden verdacht van de verkoop van illegale fatbikes. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren naar schatting tienduizenden illegale fatbikes met een te zware motor verkocht aan consumenten, terwijl zij daar niet altijd van op de hoogte waren. Er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar La Souris en Muis. Dat wordt onthuld in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen BOOS, dat nu te zien is op het YouTube-kanaal. BOOS gaat op zoek naar antwoorden en confronteert de eigenaar met de bevindingen over illegale praktijken. 

Het motorvermogen van een fatbike mag op 250 watt liggen.La Souris verkocht fatbikes van 500 of zelfs 750 watt als ‘begrensde 250 watt e-bikes’. En dat mag niet. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nam in augustus nog 1100 fatbikes in beslag. Het is voor klanten lang niet altijd duidelijk of de fatbike wel of niet legaal is. En dat leidt tot problemen. Want rijden op de openbare weg met een illegale fatbike betekent dat je niet verzekerd bent en kan voor de consument een strafbeschikking en beslaglegging tot gevolg hebben. Muis en La Souris zouden dit welbewust hebben gedaan en jarenlang te zware, illegale fatbikes hebben verkocht als legale fatbikes. Klanten reden daardoor – zonder dat ze daar altijd van de op hoogte waren – rond op ongekeurde bromfietsen. BOOS baseert zich in het onderzoek op de verkoopcijfers, inkooporders, andere interne en externe documenten en gesprekken met ingewijden van La Souris. Er is een hoop te doen om fatbikes. Helmplicht of geen helmplicht, wel of geen leeftijdsgrens, wel of niet opvoeren en steeds meer ongevallen met ernstig letsel. Fatbikes domineren al een poos het nieuws en de politieke agenda. Eerder al bracht BOOS het nieuws dat de inspectie in augustus 1100 fatbikes bij La Souris in beslag heeft genomen.

https://www.youtube.com/@BOOS

Bron en foto © BNNVARA