Home Nieuws Gaming Nieuws Stormgate – Is dit een toegankelijkere WoW?

[Preview] Stormgate – Is dit een toegankelijkere WoW?

Mijn kennis over RTS-games gaat misschien net ver genoeg om Age of Empires gespeeld te hebben. Toch had ik een hands-off ervaring tijdens gamescom met Stormgate. Een mismatch of toch niet?

Abracadabra

Mocht voor jullie de term RTS ook onbekend zijn; het staat voor realtime strategy. Simpel gezegd draait de wereld door als jij een keuze maakt. Als jij bijvoorbeeld besluit om een plek te bouwen waar wapens gemaakt worden, zou het zomaar kunnen zijn dat die plek al voor vijandige troepen in het vizier ligt. In Stormgate is dat eigenlijk niet anders, alleen gebeurt dit allemaal online. In vergelijking met bijvoorbeeld een game als Age of Empires. De game speelt zich af in een soort ruimte-achtige fantasiewereld. Het zag er in ieder geval erg origineel en mooi uit. De cutscenes aan het begin leidt alles goed in. Qua verhaal valt er niet veel te vertellen. Er zijn kort gezegd drie groeperingen die het constant tegen elkaar opnemen en jij sluit je ergens bij aan.

Vanaf hier bouwt Stormgate door op wat er in het verleden al goed heeft gewerkt. Denk aan games als Starcraft en natuurlijk World of Warcraft. De makers van deze game komen ook bij uitgever Blizzard vandaan. Dat verklaart wellicht de inspiratie om deze game te maken. Voor velen zal het herkenbaar aanvoelen, behalve dat het zich in een nieuwe wereld afspeelt. Voor mij was het vooral een compleet nieuwe ervaring, want games als deze speel ik weinig. De ontwikkelaar ging er gelukkig juist positief mee om, omdat hij juist mensen zoals ik naar het genre wil lokken.

Er is een verhaalmodus

Frost Giant Studios, zoals de ontwikkelaar heet, probeert met Stormgate ook nieuwe gamers naar het RTS-genre te brengen. Tijdens ons gesprek vertelde één van de makers dat ze bewust ook hebben gekeken om gameplay toegankelijk te houden. Zo raadde hij mij aan om te beginnen met de campaign-modus. Hier heb je geen last van onlinegeweld, maar ga je een singleplayerverhaallijn af. Het zou een soort tutorial moeten zijn voor mensen die nog onervaren zijn en een mooie toevoeging voor de ervaren gamers. Tijdens gamescom konden ze mij helaas nog geen beelden tonen van deze modus.

We gingen wel verder in op alle andere mogelijkheden. Zo zijn er 1 tegen 1-gevechten en kun je met z’n drieën juist samenwerkende missies aangaan. In de toekomst zullen 3 tegen 3-gevechten ook worden toegevoegd. Daarnaast is er dan natuurlijk de optie om niet online te gaan en het verhaal te ontdekken, inclusief mooie cutscenes. Overigens komt er nog een in-game editor waar je onder andere eigen gebieden kan bouwen.

Dieper dan dit ging het tijdens de demo nog niet. We keken nog wel naar wat ingewikkelde menu’s tijdens een ronde 1 tegen 1, maar voor mij ging dat al wat ver. Het zag er erg uitgebreid uit, dat zeker. De mogelijkheden leken eindeloos. Binnen de drie groeperingen die er zijn, kwamen al allerlei verschillen naar boven in vaardigheden, wapens, kennis en bouw. Toch nog een klein beetje dat Age of Empires-gevoel dus, maar voor mij is dat eigenlijk de enige referentie.

Een uitnodiging

Ben jij nou net zo’n leek als ik op het gebied van RTS-games. Dan lijkt Stormgate misschien wel een mooie brug te gaan bouwen. Met een verhaalmodus die alles op een wat rustiger tempo gaat introduceren en de belofte om alles toegankelijk te houden voor beginnende gamers, zie ik kansen. Uiteindelijk zal nog moeten blijken of de game al deze woorden kan nakomen, maar de ontwikkelaar gaf een strijdvaardige indruk. Wie weet lukt het Stormgate wel om mij weer eens een moderne online RTS-game te laten spelen. Zijn er nog meer mensen zoals ik?