Met Black Friday en de feestdagen in het verschiet piekt het aantal online aankopen. Een belangrijk moment om stil te staan bij de beveiliging van mobiele apparaten. Uit onderzoek in opdracht van Samsung blijkt dat 75% van de volwassen Nederlanders de beveiliging van mobiele apparaten belangrijk vindt [1]. Desalniettemin geeft twee derde van de ondervraagden aan dat zij niet voldoende kennis hebben over de beveiliging en privacy van mobiele apparaten. Tijdens de belangrijkste shoppingperiode van het jaar zijn mensen dus kwetsbaar voor de risico’s van cybercrime.
Het onderzoek toont aan dat het grootste deel van de respondenten een zeer kleine (11%) tot matige kennis (57%) van privacy en beveiliging heeft. Van de ondervraagden kent ruim een kwart (27%) cybercrime-vormen, zoals phishing, spyware of malware niet. Nog geen drie op de tien Nederlanders beweert een grote kennis te hebben van de beveiliging en privacy instellingen van hun mobiele apparaten. Van deze groep maakt 6% echter geen gebruik van dergelijke instellingen.
Volgens Samsung is het hoog tijd het bewustzijn en de kennis over beveiliging en privacy te vergroten. Met Black Friday en de feestdagen in het verschiet, wordt een groot deel van de aankopen immers gedaan met een mobiel apparaat, online of via contactloze transacties.
“Op deze Nationale Check Je Wachtwoorden Dag blijkt dat beveiliging en privacy belangrijk worden gevonden, maar dat mensen het tegelijkertijd ook lastig vinden om alle ontwikkelingen bij te houden”, zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “Met de laatste software-update, One UI 4, brengt Samsung de nieuwste privacy- en beveiligingsmogelijkheden naar mobiele apparaten. In combinatie met onze hardware zijn gebruikers verzekerd van de best mogelijke beveiliging en bepalen zij precies wat ze willen delen en welke data ze privé houden. Daarmee zijn zij zelf volledig ‘in control’.”
Gebruik biometrie
Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt gezichtsherkenning of vingerafdruk voor toegang tot hun mobiele apparaten. Iets meer dan drie op de tien Nederlanders gebruikt tweefactor-authenticatie. Met tweeledige verificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Om in te loggen heb je naast je wachtwoord een verificatiecode van je telefoon, verificatie-app of set met back-upcodes nodig. Ook als iemand je wachtwoord achterhaalt, kan hij niet inloggen omdat hij niet beschikt over je verificatiecodes.
Opvallend genoeg verleent 37% van de mensen die biometrie gebruikt op hun mobiele apparaat wel toegang aan hun partner.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Als de verantwoordelijkheid ter sprake komt, beschouwt zes op de tien Nederlanders de beveiliging van hun mobiele toestellen als een zaak die wordt gedeeld met het gekozen merk. Meer dan de helft (57%) geeft ook aan over te stappen naar een ander merk als blijkt dat de eigen smartphone niet meer voldoet aan de vereiste beveiligingsnormen.
Gerben van Walt Meijer: “Voor Samsung is de beveiliging van onze toestellen een prioriteit. Van beveiligingsplatform Samsung Knox, de krachtigste beveiligingschip van de sector, tot Knox Vault: Samsung stelt alles in het werk om zijn apparaten zo veilig mogelijk te maken én houden. Bovendien hebben we de regelmatige updates van onze Galaxy-toestellen uitgebreid tot 4 jaar na hun initiële lancering. We vinden het belangrijk dat onze klanten zich gerustgesteld voelen als het om de bescherming van hun persoonsgegevens gaat. Tegelijkertijd moeten ze ook op een gebruiksvriendelijke manier toegang kunnen krijgen tot de beveiligingsinstellingen, zodat ze zélf de controle over hun apparaten behouden.”
Bron en foto © Samsung