Recente gegevens van Polar Electro, de wereldleider in draagbare sport- en hartslagtechnologie, onthullen dat wandelen het afgelopen jaar bleef groeien onder generatie Z. De activiteit neemt jaarlijks met 25% toe, waarbij Polar-gebruikers van 16-29 jaar meer dan drie wandelingen per week maken.
Vanaf 2020 werden tijdens de pandemie wandel-workouts steeds populairder, maar naar mate de wereld zich aanpast aan het leven met COVID, blijft wandelen onder jonge mensen groeien. Je zou denken dat jongere generaties zich zouden storten op oefeningen met en hoge intensiteit om sneller fysieke verbeteringen te realiseren, maar het tegendeel blijkt waar: Gen Z omarmt de lage impact van wandelen en de grote voordelen die dit biedt.
Toename in wandel-workouts
De fysieke en mentale voordelen van wandelen zijn goed gedocumenteerd in onderzoeken die aantonen dat mensen die regelmatig wandelen gezonder zijn en langer leven dan mensen die dat niet doen. Dr. Raija Laukkanen van het Polar Research Center legt uit; “Wandelen is een van de meest eenvoudige en effectieve manieren waarop we gezond kunnen blijven. Wandelen is veelzijdig en zeer toegankelijk, omdat je de intensiteit makkelijk kunt variëren. Gebleken is dat lockdowns grote impact hebben op de mentale gezondheid van jongeren, en wandelen kan goed helpen bij het verbeteren van het humeur, het verminderen van depressie, spanning en stress en zelfs zorgen voor een betere nachtrust. Het is niet verwonderlijk dat de wandeltrend ook heeft bijgedragen aan een algemene toename van het dagelijks aantal stappen van Polar-gebruikers. Uit de geanonimiseerde data blijkt dat er in de zomermaanden van 2021 gemiddeld 10.000 stappen zijn gezet, zo’n 500 stappen meer per dag vergeleken met 2020. Deze trend zie je over de hele wereld terugkomen.
In Nederland was er tussen 2019 en 2020 een toename in wandel-workouts te zien van 5%, tussen 2020 en 2021 nog eens 6%. Gemiddeld duren de wandelingen bij alle leeftijdsgroepen meer dan een uur, waarbij Polar-gebruikers ongeveer 360 calorieën per sessie verbranden.
Aangezien deze trend zich lijkt voort te zetten, geeft Dr. Laukkanen enkele aanvullende aanbevelingen over hoe wandelaars het meeste uit hun wandel-workouts kunnen halen:
Om een goed resultaat te krijgen, hoef je niet altijd intensief te trainen. Ook rustige wandelingen aan een lage intensiteit kunnen helpen om je cardiovasculaire gezondheid te behouden. Wandeloefeningen met een hoge intensiteit, zoals Nordic Walking (met behulp van wandelstokken) kunnen een goede manier zijn om de positieve resultaten van wandelen voor het lichaam te versterken door meer spiergroepen te gebruiken. Het variëren van het terrein kan helpen om de intensiteit van de training af te wisselen. Bergop of bergaf gaan tijdens uw wandeling kan bijvoorbeeld tot nog betere resultaten leiden.
Overweeg om met een groep mensen te wandelen om het een socialere ervaring te maken. Hoewel dit uw fysiologische gezondheid misschien niet verbetert, kan het een positief effect hebben op uw mentale gezondheid en stressniveaus. Door uw hartslag tijdens uw volgende wandeling te volgen, kunt u uw training optimaliseren en meer te weten komen over uw hartslagzones in verschillende contexten, zodat u het meeste uit uw wandelingen haalt.
Bron en foto © Polar Electro