In 2022 zijn acht nieuwe afleveringen te zien van Verborgen verleden. In dit programma van de NTR, dat sinds 2010 op televisie is, gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Wie waren hun voorouders en wat deden ze? Om daar achter te komen, moeten de hoofdpersonen op reis. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. De nieuwe reeks start met Simone Weimans (19 februari). Daarna volgen Huub Stapel, Douwe Bob, Hedy d’Ancona, Hans Kesting, Floortje Dessing, Paul de Leeuw en Fidan Ekiz.
In Verborgen verleden worden de grote lijnen van de geschiedenis zichtbaar in de verhalen die verscholen liggen in de stambomen van de hoofdpersonen.
In deze nieuwe reeks zien we weer acht Nederlanders de deur achter zich dichttrekken zonder dat ze weten waarheen precies de reis hen zal voeren. Het is altijd weer een grote verrassing wie ze dan ontmoeten en welke antwoorden ze vinden.
Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.
Afleveringen:
19 februari: Simone Weimans
Simone Weimans, journalist en presentator van o.a. het NOS Journaal, gaat voor het eerst sinds de dood van haar vader terug naar Suriname. Een ontroerende reis langs een verdronken dorp, een verlaten plantage en bruisend Paramaribo volgt. Simone leert haar voorouders kennen, mensen die altijd de blik op de toekomst gericht hadden. Ze komt op het spoor van vier bijzondere vrouwen die al vrij waren ver voordat de slavernij werd afgeschaft.
26 februari: Huub Stapel
In deze aflevering gaat acteur Huub Stapel op zoek naar zijn ‘verborgen verleden’. En Huub doet een schokkende ontdekking over het oorlogsverleden van zijn vader. Maar gedurende de reis kantelt het beeld en worden de grijstinten van leven in oorlogstijd zichtbaar. Zijn vader doorleefde allerlei facetten van die periode en een ontroerde Huub leert zijn vader en de keuzes waarvoor hij stond beter kennen.
5 maart: Douwe Bob
Singer-songwriter Douwe Bob Posthuma – beter bekend als Douwe Bob – is de hoofdpersoon in de derde aflevering. Douwe Bob is zich, nu er nieuw leven op komst is, nog meer gaan interesseren voor zijn familiegeschiedenis. Zijn zoektocht vol verrassingen brengt hem op de motor naar het Friese IJsselmeer, naar een vondeling te Amsterdam en naar een muzikaal Frans verleden.
12 maart: Hedy d’Ancona
Oud-politica Hedy d’Ancona gaat op zoek naar de geschiedenis van haar joodse vader. Hij werd in de Tweede Wereldoorlog vermoord en Hedy heeft hem nauwelijks meegemaakt. Kunnen de bronnen haar alsnog meer over hem vertellen? En ze duikt verder in het vooroorlogse leven van haar joodse voorouders. Wat was toch de spinaziemoord? En uit welk Zuid-Europees land ondernamen ze eigenlijk de reis naar het verre Amsterdam?
19 maart: Hans Kesting
Veel Rotterdamser dan acteur Hans Kesting, zelf alweer lang woonachtig te Amsterdam, vind je ze niet. Hele generaties voorouders van Hans bevolkten de Maasstad, soms in grote armoede én met een hele trits aan buitenechtelijke kinderen. Groot is dan ook zijn verbazing als de familiegeschiedenis hem toch naar het buitenland voert en zijn voorouders een stuk avontuurlijker blijken dan gedacht.
26 maart: Floortje Dessing
Presentator en programmamaker Floortje Dessing gaat deze keer op reis in haar ‘verborgen verleden’. Haar familiegeschiedenis is er een vol uitzonderlijke figuren en gebeurtenissen. Op haar reis ontmoet ze toneelspelers, muzikanten en architecten en komt er ook een circus met kleine mensen langs. Van wie heeft Floortje haar reislustige genen? En komt ze er nu dan eindelijk achter wie haar biologische opa is?
Uitzending: elke zaterdag, van 19 februari t/m 9 april, 20.35 uur, NPO 2
Bron: ©NTR, foto: ©Pixabay