Eén, Canvas en VRT NU brengen in 2022 opnieuw het beste aanbod van zowel straffe titels van hier als internationale topcontent. De netten kunnen terugblikken op een sterk najaar en zetten hun geslaagde strategie in 2022 verder met een compleet en complementair aanbod waarin iedere Vlaming zijn gading vindt. Eén brengt mensen samen rond verrassende en meeslepende verhalen voor een breed publiek. Verhalen om iets van op te steken, om bij te ontspannen, en om mee te lachen. Canvas kiest voor verdieping en zet belangrijke maatschappelijke thema’s op de kaart.
VRT NU verzamelt álle verhalen. Je vindt er nog meer dan je zoekt: naast het topaanbod van Eén en Canvas ook exclusieve webonly’s zoals de gloednieuwe absurde comedy Match, het innovatieve Generation M: The story of my life, en internationale reeksen als Sort of en Nudes. Die zijn ook allemaal te ontdekken via de pas gelanceerde tv-app. Doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT.
Dit voorjaar is het genieten op Eén met een mix van ontspannende, meeslepende, ontroerende en humoristische verhalen. Zo start net na de kerstvakantie het langverwachte vierde seizoen van ieders favoriete Dertigers. Tijs Vanneste neemt ons weer mee naar De Kemping; Dieter Coppens opent samen met acht collega’s met jongdementie Restaurant Misverstand; en Kamal Kharmach steekt zijn neus opnieuw in Andermans zaken. Zondagavonden beloven Vlaamse topfictie met de psychologische thrillerreeks Twee zomers met onder andere Koen De Bouw en Ruth Becquart.
Canvas wil ook in het voorjaar een baken zijn voor al wie op zoek is naar inspirerende verhalen over onderwerpen die ertoe doen. Canvas biedt de kijkers nieuwe inzichten met programma’s als Sekswerkers (met Gilles Decoster), Taxi Joris (met Joris Hessels), Bariloche (over gevluchte Vlaamse collaborateurs), De kinderen van Save (over de behandeling van Belgische metissenkinderen), De schandvlek van de eeuw (over chemische wapens in Syrië) en nieuwe reeksen van Therapie (over mensen met psychische problemen), FC United City Pirates (over diversiteit in het voetbal) en Als je eens wist (over oudermishandeling). Het zijn programma’s en thema’s die ons uitdagen om onze blik te verruimen, en onszelf en ons wereldbeeld in vraag te stellen.
Een terugblik op 2021
Eén kan terugkijken op een geslaagd 2021. Het net slaagde erin om een breed publiek van jong tot oud te bereiken, en had een mooi marktaandeel van 34% (18-23 uur, Live+7, 4+). Ontspannende programma’s als De Columbus en Het huis werden erg gesmaakt. Kijkers staken wat op van het trio Factcheckers, en zaten massaal voor het scherm voor Vlaamse fictie als Undercover. Eén stond ook stil bij wat er leefde in Vlaanderen, zoals met En toen was het stil en Radio Gaga.
Canvas speelde in 2021 zijn eigenzinnige rol in het medialandschap met een onderscheidend kwaliteitsaanbod dat belangrijke thema’s op de agenda zette, het maatschappelijke debat errond initieerde en taboes doorbrak. Zo was er veel lof voor programma’s als Kinderen van de migratie (over de naoorlogse arbeidsmigratie), Het leven in kleur en FC United (over racisme in de Vlaamse samenleving en het voetbal), Wat houdt ons tegen? (over de klimaat- en natuurcrisis), Als je eens wist (over partnergeweld) of recent De prijs van de winnaar (over het mentale welzijn van topsporters) en Op slot (over de coronacrisis). Daarnaast waren er de aangrijpende wielerverhalen in Het Scheldepeloton (onderscheiden met de Ha! van Humo), de fictiereeks Albatros (bekroond met de Prix Europa) en de culturele portretreeksen Niemands meester, niemands knecht (over Johan Anthierens) en Charlatan (over Arno). Naast die ‘oude meesters’ zette Canvas ook jong muzikaal en artistiek talent in de kijker met De Toots Sessies en She’s Lost in Music.
VRT NU: je vindt er meer dan je zoekt
Op VRT NU worden alle verhalen gebundeld. Je vindt er meer dan je zoekt, met suggesties op maat die zorgen voor een persoonlijke kijkbeleving. Het platform kenden het afgelopen jaar een mooie groei. In 2021 hebben meer dan 1.600.000 unieke profielen content op VRT NU gestart. In totaal werden er door die gebruikers zo’n 130 miljoen videostarts gegenereerd, dat is 20% meer video’s dan in 2020.
De VRT brengt heel wat nieuws op VRT NU: doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT. Zo zal je bijvoorbeeld alle podcasts én radiostreams van VRT ook via VRT NU kunnen beluisteren. Daardoor zal iedere Vlaming binnenkort op één digitale plaats alle video én audio van VRT makkelijk kunnen vinden, bekijken én beluisteren. Deze maand werd ook de gloednieuwe tv-app gelanceerd, waardoor VRT NU nog makkelijker te gebruiken is.
Op VRT NU vinden kijkers webonly content, zoals het nieuwe Match met Youtuber Rob Van Impe (Average Rob), Nico Sturm, Clara Cleymans en Sinay Bavurhe. In de gloednieuwe innovatieve VRT NU Original Generation M: The story of my life komen fictie en talkshow samen. De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van twee jongeren, die worstelden met de gevolgen van anorexia en van een ongeval onder invloed van drugs. Stukken uit hun leven werden, samen met hen, gereconstrueerd en nagespeeld in straffe jongerenfictie. In de zetel bij MNM-dj en host Dorianne Aussems vertellen de twee jongeren verder over wat er net te zien was. Daarnaast nodigt Dorianne hun vrienden, familie, lotgenoten en experten uit die het verhaal helpen omkaderen. Deze VRT NU Original, een samenwerking tussen VRT NU, MNM en ED TV, is vanaf 27 december op VRT NU te zien.
Daarnaast zijn er ook internationale reeksen exclusief op VRT NU te vinden. De Britse muzikale comedy We are Lady Parts gaat over de all-moslima punkband Lady Parts en hun zoektocht naar een nieuwe gitariste en ook wel naar vriendschap, liefde en fun. Bedenker, scenarist en regisseur Nida Manzoor won onlangs nog de Gouden Roos voor Opkomend Talent. In de Canadese comedy Sort of maken we kennis met Sabi Mehboob, een gender-fluïde millennial van Pakistaanse afkomst. Sabi fladdert niet alleen heen en weer tussen diverse identiteiten, maar ook tussen twee jobs, als barhouder en als nanny, én de droom om naar Berlijn te emigreren. Nudes is een Noors drama over drie jongeren die ieder op hun eigen manier geconfronteerd worden met de gevolgen van naaktbeelden op sociale media. En natuurlijk is ook alles van Eén en Canvas te bekijken via VRT NU, waar en wanneer je wilt, zoals alle seizoenen van The handmaid’s tale, Normal people, Undercover en Taboe.
Eén in 2022
Eén brengt ook in 2022 de Vlaming samen rond verhalen: verhalen om mee te lachen, om samen bij te ontspannen, verhalen die verrassen of meeslepen. Net als vorig jaar gaat het net voor een breed bereik bij jong en oud.
Dit voorjaar brengt het net herkenbare en ontspannende reeksen, zoals het langverwachte vierde en laatste seizoen van ieders favoriete vriendengroep Dertigers. In het nieuwe Junior op zoek naar de liefde neemt de jongste Planckaert-telg ons mee op zijn herkenbare zoektocht naar de liefde en naar zichzelf. Ook in First dates gaan heel wat Vlamingen op zoek naar een match. In nieuwe afleveringen van Château Planckaert zwoegt de familie verder aan het kasteel. Heerlijke muziek is er met de liveshow van de MIA’s en met het Eurovisiesongfestival. En Otto-Jan Ham opent opnieuw de aula van zijn Campus cup.
Verhalen die raken en je doen meeleven, ook dat brengt Eén dit voorjaar. In het nieuwe Restaurant Misverstand opent Dieter Coppens samen met acht collega’s met jongdementie een restaurant. Kamal Kharmach steekt zijn neus opnieuw in Andermans zaken en probeert acht ondernemingen te helpen. Kristel Verbeke praat in het tweede seizoen van Zorgen voor mama met moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven – want armoede is zoveel meer dan enkel een tekort aan geld. En Tijs Vanneste keert terug met het heerlijke De Kemping, waarin een nieuwe groep van negen langdurig werkloze mensen – naast jongeren ook vijftigplussers – de natste zomer ooit trotseren met hun tijdelijke camping. In het nieuwe We are family gaat Lidewij Nuitten dit voorjaar op onderzoek naar haar eigen roots en die van anderen.
Er is ook ruimte voor een lach. Niet enkel in het tweede seizoen van Taboe met Philippe Geubels, maar ook in fictie met het nieuwe seizoen van Loslopend wild. En in het gloednieuwe De jaren 80 voor tieners brengt Steven Van Herreweghe de jaren 80 tot leven voor elf tieners van vandaag, in hun eigen slaapkamer, met de beste verhalen en héél veel beeld.
Heel wat fascinerende en boeiende programma’s, ook dat is Eén. Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken gaan in het derde seizoen van Factcheckers onverminderd door met hun missie: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. Kobe Ilsen gaat in het tweede seizoen van #weetikveel weer op zoek naar toffe en verrassende weetjes over boeiende onderwerpen waar we dagelijks mee in aanraking komen, maar eigenlijk bitter weinig over weten. In de driedelige reeks Delphine: mijn verhaal vertelt Delphine van Saksen-Coburg zelf haar fascinerende levensverhaal. En in het gloednieuwe De notaris volgt Phara de Aguirre actieve notarissen en hun cliënten. In intieme gesprekken vertellen ze over wat ze tijdens hun loopbaan meemaken.
Een blik op de wereld, dat geeft Arnout Hauben: hij neemt ons mee op een 900 kilometer lange voettocht in het avontuurlijke Dwars door de Lage Landen. Hij gaat op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. In het nieuwe Reizen Waes: wereldsteden trekt Tom Waes naar enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld, zoals Caïro (Egypte) en Los Angeles (Verenigde Staten). Cath Luyten logeert in het nieuwe seizoen van Buurman, wat doet u nu? bij zes fascinerende Vlamingen die hun Belgische bestaan – tijdelijk of definitief – omruilden voor een nieuw leven in het buitenland, zoals Sam Bettens en Ivan Heylen. Luchthaven 24/7 neemt je dan weer mee achter de schermen van Brussels Airport, een van de bedrijvigste luchthavens van Europa. De camera’s registreren een jaar lang hoe luchthaven, personeel en passagiers omgaan met de steeds strenger wordende veiligheidsmaatregelen en wijzigende omstandigheden.
Daarnaast pikt Eén in op wat er leeft. Zo is het in maart tien jaar geleden dat er bij een ongeval met een Belgische bus, op de terugweg van sneeuwklassen in Zwitserland, 28 mensen om het leven kwamen. Actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils zoeken voor de intieme reeks Niets gaat over ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel op. Ze staan stil bij het immense verdriet, maar ook bij de verhalen van hoop en troost. Tijs Vanneste stort zich in het nieuwe Meester Tijs (werktitel) opnieuw in de onderwijswereld. Als ex-leerkracht en vader is bij bezorgd over de toekomst van het onderwijs, en gaat hij praten met schooldirecties, leerkrachten en leerlingen.
Ook sport ontbreekt niet op Eén. Het nieuwe Zij aan zij duikt in het leven van zeven vrouwelijke topsporters, zoals Nina Derwael en Jolien D’hoore. En Karl Vannieuwkerke haalt naar aanleiding van de 106e Ronde van Vlaanderen zijn Vive le vélo-tafel weer van stal.
De beste Vlaamse fictie, daar staat Eén garant voor. Dit voorjaar geniet je van de meeslepende psychologische thriller Twee zomers, waarin een vriendengroep gechanteerd wordt met beelden van dertig jaar geleden. De reeks heeft een topcast met onder andere Koen De Bouw, Kevin Janssens, Ruth Becquart en An Miller. In Lost luggage, met Lara Chedraouï in de hoofdrol, moet de half-Marokkaanse agente Samira Laroussa in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem de achtergebleven koffers terugbrengen naar slachtoffers en nabestaanden. Ze begint aan de grootste klus uit haar carrière en botst ze op vooroordelen, trots en verdriet, maar Samira blijft volharden in haar missie om iedereen te helpen. Daarnaast brengt Eén heel wat Vlaamse en internationale films op het kleine scherm, zoals Ferry, over de beginjaren van drugscrimineel Ferry Bouman die we kennen uit Undercover.
En natuurlijk zijn Dagelijkse kost, Blokken, Iedereen beroemd, het Journaal en het Weer, en Thuis elke avond op post.
Canvas in 2022 – inspirerende verhalen over onderwerpen die ertoe doen
Canvas brengt dit voorjaar een aantal opmerkelijke human interest reeksen. Het nieuwe jaar wordt ingezet met de vierdelige reeks Sekswerkers, waarin Gilles De Coster en zijn getuigen een inkijk geven in een doorgaans gesloten wereld waar nog veel taboes over bestaan. De tweede reeks van Therapie biedt dan weer een intieme en tegelijk discrete blik op de relatie tussen therapeuten en hun cliënten, deze keer zowel bekende als onbekende. Hilde Van Mieghem focust in de derde reeks van Als je eens wist op oudermishandeling. In Taxi Joris praat Joris Hessels met boeiende mensen terwijl hij hen met zijn taxi naar hun bestemming brengt. FC United City Pirates gaat over de gelijknamige voetbalclub die sport koppelt aan sociaal engagement en diversiteit.
Later dit voorjaar volgen nog een aantal straffe documentaire reeksen. In Bariloche vertelt Eric Goens het verhaal van Vlaamse collaborateurs die na de oorlog hun toevlucht zochten in Argentinië. De kinderen van Save belicht het lot van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren ’50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. In De schandvlek van de eeuw: chemische wapens in Syrië (werktitel)onderzoeken Rudi Vranckx en Inge Vrancken het gebruik van chemische wapens tijdens de burgeroorlog in Syrië: een oorlogsmisdaad die tot op vandaag onbestraft blijft.
Canvas zet ook in op cultuur. In de aanloop naar de uitreiking van de Ensors eind januari presenteert Michaël Pas Cinema Canvas, een talkshow over de Vlaamse film en fictie. Begin februari is er de Week van de Vlaamse muziek en tot zo lang lopen De Toots sessies door. Daarnaast zijn er onder meer de documentaire Pop art (naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het S.M.A.K.) en specials over Arno (naar aanleiding van de Week van Vlaamse muziek) en de uitreiking van de allereerste Boon voor literatuur, de nieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken.
Naast sportverslaggeving, met onder meer de Europa League, brengt Canvas ook duiding en achtergrond bij de sport. Na bijna 13 jaar neemt Aster Nzeyimana de fakkel over van Frank Raes als presentator van Extra time, dat meteen ook een nieuw decor krijgt. Maarten Vangramberen focust in een nieuwe reeks Wereldrecord op zes Belgische sportprestaties van wereldformaat en houdt ze tegen het licht van de sportwetenschap.
Canvas biedt ook een uitgelezen selectie internationale fictie en documentaires:
Na afloop van The Handmaid’s Tale volgt op woensdag (vanaf 12/1) de Australische fictiereeks Fires, over de verwoestende bosbranden die het eiland teisterden in 2019-2020. Een heel ander verhaal is Domina, een Brits-Italiaanse reeks over het meedogenloze machtsspel in het oude Rome, bekeken vanuit het perspectief van Livia Drusilla, de vrouw van keizer Augustus. Later volgt Showtrial, een Britse reeks over het proces van een rijke en arrogante studente die ervan wordt verdacht een minder welstellende medestudente te hebben vermoord.
Op zaterdag programmeert Canvas de volgende maanden misdaadreeksen met telkens vrouwelijke speurders in een hoofdrol. In de Deense reeks Blinded: Those who Kill probeert Louise Bergstein op het eiland Funen en vijf jaar oude moord op te lossen. In de Britse serie Vigil (van de makers van Bodyguard en Line of Duty) onderzoekt politiedetective Amy Silva of er een verband is tussen een moord aan boord van een duikboot en een vergane vissersboot. En Katharina Huss is een Zweeds politievrouw met een televisiestamboom: haar moeder Irene Huss was het titelpersonage van de gelijknamige reeks, gebaseerd op de boeken van Helene Tursten. Katharina volgt het voorbeeld van haar moeder en zet haar eerste stappen bij de politie van Göteborg in de nieuwe reeks Huss.
Topdocumentaires zijn er onder meer op dinsdag: een tweeluik over de sluimerende spanning tussen Israël, Iran en de VSA (The Long War) en een driedelige reeks over Osama Bin Laden (The Inside Story). Op zondag onderzoekt The Secrets to Civilisation hoe grote beschavingen in de loop van de geschiedenis gemaakt en gekraakt werden door veranderingen in de natuur, het klimaat en het landschap. Brian Cox gaat nog enkele stappen verder en neemt ons in Universe mee op reis door de ruimte, van het licht van de zon tot de duisternis van de zwarte gaten.
En natuurlijk kan de Canvas-kijker ook dit voorjaar blijven rekenen op de duidingsprogramma’s, die zorgen voor context en achtergrond bij het nieuws: Terzake, De afspraak, De afspraak op vrijdag en Vranckx. Zij zijn het fundament van Canvas. De ideale wereld biedt dan weer een geheel andere kijk op de actualiteit.
Bron en foto: ©DPG Media