Alcatel staat al jaren bekend om het uitbrengen van budgettelefoons en ook met de 3L van dit jaar wijken ze niet af van die ideologie. Wat dat oplevert is een prima telefoon met een aantal keuzes waar ik toch wel van denk: dit had beter gekund.
De inhoud
De 3L 2021 heeft een 6.52 inch scherm wat bijna de volledige glasplaat bedekt. De randen zijn wel wat dikker dan die van mijn Galaxy S10 en zeker aan de onderkant is dat opvallend aangezien daar behalve de laadaansluiting en audio niets bijzonders zit. Daarnaast is er nog een nudge te vinden voor de selfie-camera.
Aan de achterkant vind je een vingerafdruk sensor en drie camera’s. Een 48MP camera, een 2MP camera voor diepte en een 2MP camera voor macro foto’s. Geen gekke opvallende dingen dus.
Verder wordt de telefoon geleverd met een oplaadstekker (Micro-USB), wat documentatie en een setje bedrade oortjes. Deze oortjes waren een flinke blast from the past aangezien het design leek op de standaard oortjes uit 2005, maar dan zonder het schuimlaagje om ze fijner te laten zitten.
De Alcatel 3L is voorzien van een octa-core processor en 4GB aan RAM-geheugen. Beiden zijn redelijk goed in deze prijsklasse, maar je merkt toch dat performance een stuk lager is dan bij wat duurdere telefoons (ook compleet logisch). Toch promoot Alcatel met het multitasken door je scherm op te splitsen en hoewel dat kan raad ik het bij de meeste apps af. Ik merk namelijk dat niet alleen de batterij veel sneller leegloopt, maar bepaalde apps samen zorgt ook voor haperingen (zeker als je achtergrond apps niet sluit).
Qua opslaggeheugen heb je van Alcatel 64GB gekregen. Hiervan gaat maar liefst 19.0GB?! naar het systeem. Mijn Galaxy S10 gebruikt nog minder geheugen hiervoor en die heeft het dubbele aan opslag geheugen. Oprecht Alcatel had beter even de telefoon 30 euro duurder kunnen maken en het geheugen kunnen uitbreiden in plaats van bijna 30% van je geheugen al onbruikbaar te maken. Gelukkig kun je het geheugen wel uitbreiden met een SD-kaart, maar dan ben je natuurlijk alsnog extra geld kwijt.
Budgetprestaties
Zoals ik al een beetje liet merken is de telefoon qua prestaties prima voor de prijs, maar toch denk ik dat het nodig is om er wat dieper op in te gaan. Van het RAM-geheugen heb ik bij een praktisch lege telefoon en alleen de Play Store als achtergrond app nog maar zo’n 880MB over om mee te werken. Zwaardere apps vertraagden de telefoon al redelijk snel en dat is toch zonde. Daarnaast heeft de telefoon geen ondersteuning voor een 5 GHz wi-fi netwerk. Wat dus ook weer zorgt voor tragere downloadsnelheden en browsersnelheden.
De keuze om geen 5 GHz te ondersteunen en het gebruik van Micro-USB zijn naast het opslaggeheugen en het werkgeheugen de punten waarmee ik het meeste merkte dat dit echt tot de meest basis smartphones hoort en eerlijk gezegd zijn het rare keuzes geweest. Ze wijken hiermee namelijk af van een standaard die al zo’n drie à vier jaar bestaat.
Betere camera’s dan verwacht
Waar de 3L relatief wel in uitblinkt zijn de camera’s. Natuurlijk moet je niet te veel verwachten, maar voor leuke spontane foto’s is het meer dan voldoende. Dankzij AI kan de telefoon goed herkennen wat je probeert te fotograferen en past zo ook zijn instellingen ernaar aan. Het is dus erg gemakkelijk zo hoef je niet eerst vijf minuten te zoeken naar een modus voor eten of een mooi uitzicht. Door de HDR-opties zal de telefoon ook nog eens een beter onderscheid kunnen maken tussen licht en donker. Wat dus net weer een beetje extra premium gevoel geeft.
Ook selfies zijn prima te maken aangezien de selfie camera een 8MP camera is met ook weer HDR ondersteuning.