De grootste meerderheid van bijna 700 politiefunctionarissen die meededen aan een speciale enquête van Opgelicht?! over het doen van aangifte bij oplichting, denkt dat oplichters meestal met hun daden wegkomen. Dit komt doordat er niet of nauwelijks onderzoek wordt gedaan. Een aantal van hen denkt zelfs al tijdens het opnemen van de aangifte, dat het allemaal geen zin heeft. Het AVROTROS- programma Opgelicht?! besteedt in de laatste aflevering van het seizoen, op dinsdag 29 december, uitgebreid aandacht aan de problemen bij het doen van aangifte bij oplichting.
Schokkende cijfers
Opgelicht?! peilde de mening van meer dan 20.000 mensen over aangiftes. Driekwart van de 700 deelnemende politiefunctionarissen denkt dat mensen een te hoge verwachting hebben van het doen van aangifte. Een op de drie agenten vindt verder dat het aangifteproces bij oplichting onvoldoende of zelfs heel slecht is. Uit de enquête blijkt dat ook 85% van de burgers die de enquête invulden, denkt dat oplichters meestal met hun daden wegkomen.
In de reportages zijn beelden te zien van slachtoffers die worden weggestuurd zonder dat ze aangifte kunnen doen. Daarnaast zie we oplichters die, nadat er aangifte tegen ze is gedaan, gewoon doorgaan met hun praktijken. De redenen die hieraan ten grondslag liggen, komen in de uitzending uitgebreid aan bod.
Problemen bij aangifte
In de uitzending, met gasten Ellie Lust, advocaat Marius Hupkes en onderzoeksjournalist Hjalmar Guit, wordt uitgezocht waarom er zoveel problemen zijn met het doen van aangifte van oplichting. Zo blijken er regelmatig administratieve krachten aangiften op te nemen die geen politieopleiding hebben gevolgd. Politiemensen geven zelf aan hoe het doen van aangifte verbeterd kan worden. 59 % denkt dat er een gerichtere opleiding moet zijn voor mensen die aangiftes opnemen.
Ook in de uitzending: de reactie van de politie op de uitslag van de enquête. De politie geeft aan meer te willen investeren in het doen van digitale aangifte.
Bron © AvroTros Fotocredits: AVROTROS / Nico Kroon