Vandaag is het protocol voor het spelen van wedstrijden met zoveel mogelijk publiek binnen de 1,5 meter regelgeving onder de betaald voetbalorganisaties verspreid.
Het kabinet heeft op 24 juni bekendgemaakt dat vanaf 1 juli voetballen met publiek in het stadion is toegestaan mits men zich houdt aan onder meer de basisregel dat men onderling 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Om de benodigde ruimte hiervoor te creëren, kan helaas nog slechts een beperkt deel van de zitplaatsen in een stadion worden gebruikt. Het goede nieuws is echter dat het spelen met een beperkt publiek een nieuwe stap op weg naar het spelen met volle stadions is. Het gaat dus slechts om een tussenstop.
De bedoeling is dan ook uiteraard dat er zo snel mogelijk weer gespeeld wordt in volle stadions met alle eigen fans en uitsupporters. Niets is zo mooi als dat de twee ploegen door hun aanhang worden aangemoedigd om alles op alles te zetten. Tijdelijk is dit helaas nog niet mogelijk. Het naleven van de coronamaatregelen vragen aan het begin van dit seizoen veel discipline en aandacht. De politie en burgemeesters hebben aangegeven dat dit bij de start al meer dan genoeg uitdagingen oplevert, maar ook dit is slechts tijdelijk.
Uiteraard zijn we voor het tempo waarin we terug naar ‘normaal’ gaan afhankelijk van de ontwikkelingen van het virus en de coronamaatregelen van het kabinet. Daar moet iedereen zich aan houden, ook de KNVB, de clubs en de bezoekers in de stadions. Dat is niet nieuw, dit is de afgelopen maanden in de samenleving ook prima gelukt.
De door iedereen gewenste ontwikkeling richting het spelen met volle(re) stadions wordt verder ondersteund door onder meer het internationaal uitvragen van innovatie oplossingen en het werken met zogeheten fieldlabs, waar in de praktijk wordt onderzocht hoe publieksevenementen weer mogelijk te maken zonder inachtneming van de 1,5 meter afstand.
Op 21 april heeft het kabinet het betaald voetbal tot 1 september verboden, maar twee maanden later werd al bepaald dat deze beperkingen twee maanden vroeger zouden worden versoepeld. Met deze laatste bekendmaking werd de fase waarin zonder publiek zou moeten worden gevoetbald volledig overgeslagen. Het kan dus razendsnel gaan en dat geldt ook voor de medische en technische ontwikkelingen.
We zitten dus volop in de opbouw, maar mocht het de komende tijd toch lokaal, regionaal of landelijk tegenzitten, dan kunnen we direct terugschakelen naar de protocollen die al eerder zijn opgesteld. Zo houden we telkens maximaal grip op de situatie.
Ook al is het spelen met een beperkt publiek een tijdelijke stap, het op een veilige en verantwoorde manier organiseren van de wedstrijden wordt uiterst serieus genomen. Met alle mogelijkheden en onmogelijkheden gaat het om een uitdagende maar ook ingewikkelde en veeleisende fase. Dit wordt onderstreept met het 80 pagina’s tellende, operationeel protocol, dat tot stand is gekomen op advies van een werkgroep die bestaat uit veiligheidscoördinatoren en Supporter Liaison Officers van BVO’s uit zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie, het Supporterscollectief, ECV, CED, FOX en de KNVB.
Op basis van nieuwe ontwikkelingen, inzichten, maatregelen en richtlijnen zal dit protocol continu worden geëvalueerd en doorontwikkeld.
Het Supporterscollectief
KNVB
Bron© KNVB