Mireille Schreurs, echtgenote van politicus Karel De Gucht, was ooit de jongste politierechter van het land. Na 34 jaar dienst als rechter in de politierechtbank van Aalst hangt ze nu haar zwarte toga aan de haak. Luk Alloo volgde haar enkele maanden tot haar pensioen voor ‘Alloo in de Politierechtbank’. De gloednieuwe tweedelige reportagereeks is morgen, donderdag 30 januari, en donderdag 6 februari om 22.15 te zien bij VTM.
Luk Alloo brengt de laatste rechtszaken van Schreurs in beeld en blikt met haar terug op haar jaren aan de politierechtbank. Ondertussen volgt hij hoe chauffeurs, die door de wegpolitie een proces verbaal krijgen, het in de rechtbank doen wanneer ze voor rechter Schreurs verschijnen. Wat is hun verhaal? Hoe hebben ze de rechter ervaren? En hoe staan ze tegenover een mogelijke boete?
André verschijnt voor de 50ste keer voor de politierechtbank
Sommige beklaagden zijn vaste klanten van de politierechtbank. Zoals André, die al voor de 50ste keer moet verschijnen. Een zware rekening, want de boetes worden met elke overtreding hoger. De laatste keer moest hij 6.000 euro ophoesten. Maar André vindt zichzelf een zondebok. “Het is allemaal de schuld van de maatschappij”, reageert hij. Dat de boetes ook moeten zorgen dat de mentaliteit en het gedrag veranderen, gaat er bij hem echt niet in.
Mireille Schreurs: “De strafmaat in ons land is zeer hoog. Niet iedereen is rijk genoeg de boetes te betalen. Ik zie liever lagere boetes, maar wel een langer rijverbod.”
De top drie van zaken die voorkomen in politierechtbanken in ons land zijn overdreven snelheid, dronken rijden en veel vluchtmisdrijven met kleine materiële schade. Luk Alloo luistert in de twee afleveringen van ‘Alloo in de Politierechtbank’ naar de pleidooien van zulke zaken.
Na de tweedelige reportagereeks ‘Alloo in de Politierechtbank’ is Luk Alloo vanaf 13 februari elke donderdag om 22.10 te zien bij VTM met een nieuw seizoen van ‘Alloo in de Nacht’.
donderdag 30 januari, en donderdag 6 februari om 22.15 bij VTM