Home Nieuws TV Nieuws Docu ‘voor de volgende Jelte; toont strijd tegen metabole ziekte

Docu ‘voor de volgende Jelte; toont strijd tegen metabole ziekte

© BNNVARA

Bij de start van 3FM Serious Request voor Metakids brengt BNNVARA de documentaire ‘Voor de volgende Jelte’ van Suzan Hilhorst, een film over de strijd tegen metabole ziekten. Nadat Sanne en Hein de Haan, ouders van Jelte (3), horen dat hij snel zal overlijden aan een metabole ziekte, besluiten ze dat deze ziekten meer bekendheid nodig hebben. Terwijl Jelte aftakelt en al zijn vaardigheden verliest, is te zien hoe ze actievoeren voor meer zichtbaarheid. Een missie die ze delen met Jan-Matthijs van Eendenburg, directeur van de grootste fondsenwerver voor metabole ziekten. Met slechts een handjevol mensen probeert hij het grootste podium voor goede doelen te bemachtigen: 3FM Serious Request. Ondertussen zoekt kinderarts en onderzoeker Sabine Fuchs samen met haar team naar levensreddende behandelingen. Een hoopvolle, soms confronterende race tegen de klok. ‘Voor de volgende Jelte’ is op 19 december om 20:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Schrijver en documentairemaker Suzan Hilhorst verloor zelf in 2014 en 2015 haar dochters Sara en Liv. Twee maanden na het overlijden van haar jongste dochter kregen zij en haar vriend te horen dat beide meisjes waren overleden aan een metabole ziekte. Suzan: ‘De afgelopen jaren heb ik veel mensen leren kennen die zich inzetten om de publieke kennis rond metabole ziekten te vergroten. Een moeizame strijd, maar ook een die steeds meer oplevert. Niet in de laatste plaats vanwege de onvermoeibare inzet van mensen als Sanne, Jan-Matthijs en Sabine. Toch komt voor veel kinderen de diagnose helaas nog te laat. Onderzoek is dus van levensbelang, maar daarvoor is geld en bekendheid nodig. Ik hoop dat deze documentaire daaraan kan bijdragen.’

In ‘Voor de volgende Jelte’ worden Jan-Matthijs, Sabine en het gezin van Jelte een jaar lang gevolgd bij mooie, succesvolle momenten, maar ook bij tegenslag en verdriet. Alle betrokkenen zijn vastbesloten om de meest dodelijke ziekte onder kinderen in Nederland op de kaart te zetten. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En: hoe ver kan of wil je gaan? Een soms frustrerende, maar boeiende weg, langs allerlei initiatieven; van individuele acties en evenementen, tot samenwerkingsverbanden en brainstormsessies. Een verhaal van hoop, doorzettingsvermogen en veerkracht.

Bron en foto © BNNVARA