Home Reviews Tech Review Philips M140 2TB NVMe SSD

[Review] Philips M140 2TB NVMe SSD

Na eerder een SATA SSD van Philips te hebben getest, is het nu tijd voor een NVMe SSD van het bedrijf. Deze PCIe 3.0 SSD maakt gebruik van wat oudere technologie, maar zou alsnog goede prestaties moeten bieden voor gebruikers. Wij hebben daarom de Philips M140 aan de tand gevoeld. Of die aan onze verwachtingen voldoet dat lees je hier.

Mocht je tot nu toe alleen gebruik hebben gemaakt van HDD’s even een korte introductie wat SSD’s zijn. Computers hebben sinds dat ze verschenen zijn steeds snellere specificaties nodig. SSD is tegenover de klassieke HDD’s vele malen sneller. Naast een versnelling van je pc-prestaties hebben SSD’s ook nog dat ze een stuk betrouwbaarder zijn. Zo zijn HDD’s schijven met bewegende onderdelen die verslijten. Hoewel dat jaren kan duren, is het mogelijk dat die opeens ophoudt en de data dan niet terug te halen is. Een SSD heeft die onderdelen niet waardoor de levensduur langer is. Ook is een SSD sowieso betrouwbaarder waardoor grotere bestanden minder kans hebben om corrupt te raken.

De specificaties

De Philips M140 SSD is verkrijgbaar in verschillende opslagcapaciteiten, van 500 GB tot en met 2 TB, voor deze review kregen we toegang tot de 2 TB-versie. De brede reeks aan producten zorgt er voor dat je al redelijk goedkoop je pc kunt versnellen. Zo hebben veel gebruikers al genoeg aan 500 GB voor de meeste programma’s, wanneer je echter games speelt of foto/video bewerkt is een groter model aangeraden. Qua snelheden heeft dit model een leessnelheid tot 3500 MB/s en een schrijfsnelheid tot 3100 MB/s. Zeker niet de hoogste, maar op zich prima voor alledaagse taken. Het verwerken van grotere bestanden en het spelen van nieuwere games die veel data schrijven/lezen hebben echter wat moeite met het apparaat.

Compatibiliteit met veel apparaten

De Philips M140 heeft een PCIe-interface en is daarom compatibel met vele diverse producten. Zo kunnen Windowssystemen vanaf Windows 7, macOS-systemen vanaf 9.0, Linux-systemen vanaf 2.4.0 en zelfs Android ondersteunt het vanaf versie 5.0. Hierdoor kunnen de meeste computer gebruikers wel gebruik maken van het product. Dit zolang die een PCIe-aansluiting heeft. Iedere generatie werkt met elkaar, maar de snelheid wordt beperkt door de laagste generatie. Of het de aansluiting is of de SSD dat maakt niet uit. Mocht je hier geen aansluiting voor hebben, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Je kunt het namelijk alsnog als een betrouwbare schijf gebruiken voor opslag. Dit door middel van een NVMe-schijfbehuizing. Hiervoor zul je wel wat moeite moeten doen om de schijf door je pc herkend te laten worden.

Gamers wel opgelet, hoewel het een model is wat in de PS5 past, zijn de snelheden van deze niet genoeg om te werken met de games van de PS5. Je kunt deze SSD dan ook niet gebruiken voor het spelen van PS5 games.

Prestaties

De Philips M140 SSD biedt prima prestaties voor gebruikers die snelle gegevensverwerking eisen, maar tegelijkertijd niet te veel verwachten.. Met leessnelheden tot 3500 MB/s en schrijfsnelheden tot 3100 MB/s, kunnen gebruikers die upgraden van een ouderwetse harde schijf aanzienlijke verbeteringen verwachten in opstarttijden en systeemprestaties. Deze SSD zorgt voor sneller opstarten en laden van programma’s, wat vooral nuttig is voor gebruikers die snel toegang tot hun systemen nodig hebben. Echter, je moet er niet te veel van verwachten. Zeker met zwaardere programma’s voor videobewerking en games kun je met nieuwere producten tegen bottlenecks aanlopen.

Nu zeg ik niet dat het helemaal niet geschikt is voor games, maar zeker de nieuwere games profiteren enorm van een nog snellere SSD. Vooral bij nieuwere grote open werelden waar de game constant data aan het laden is merk je wat gebreken vergeleken met de snellere PCIe 4 en 5. Je krijgt namelijk soms stotteringen omdat er data geladen moet worden. Verder heb ik met deze schijf geen of amper problemen gehad met de meeste programma’s. Ook met gemiddelde multitask opdrachten heeft hij geen problemen. Bij foto bewerkingen had ik ook geen problemen, maar met video bewerkingen zorgde die, zeker bij 4K-video’s nog wel eens voor vertragingen.

Hoog prijspunt

De prijsrange van de SSD loopt van € 169,99 op de officiële site tot ongeveer € 120,-. Dat is een relatief hoge prijs voor de specificaties en prestaties die deze SSD heeft en levert. Bijvoorbeeld de WD_Black SN770 is al voor verkrijgbaar in winkels voor € 123,90. Dit model heeft PCIe 4 en een maximale snelheid van boven de 5000 MB/s.

RECENSIES OVERZICHT
Conclusie
7.5
Vorig artikel[Interview] Ian Proulx, creative director Splitgate 2
Volgend artikelBeleef dit najaar alle acht Harry Potter films op het grote doek bij Kinepolis
review-philips-m140-2tb-nvme-ssdHoewel de Philips M140 veel goed doet kan ik hem helaas toch niet echt aanraden voor de meeste gebruikers. De PCIe 4.0 standaard bestaat al sinds 2017 en het prijsverschil tussen de twee is nihil. Zo kun je voor praktisch dezelfde prijsrange een PCIe 4 SSD krijgen met meer dan dubbel de snelheid. Het werkt dus prima voor documenten, maar zwaardere programma's zijn absoluut niet aan te raden voor dit model