Tijdens de TOTO KNVB Bekerfinale op 21 april is het logo van de Hartstichting zichtbaar op de wedstrijdshirts en badjassen van de finalisten. Tijdens de TOTO KNVB Bekerfinale wordt elk jaar een maatschappelijk thema of doel uitgelicht. Dit jaar is gekozen voor de Hartstichting, die met het project ‘Hartveilig voetballen’ het bewustzijn rond het belang van hartveiligheid, reanimatie en AED’s bij voetbalclubs wil vergroten.
Voor één van de finalisten, N.E.C., was er dit seizoen een directe link met hartveilig voetballen. Hun spits Bas Dost werd dusdanig onwel, tijdens de laatste minuten van het uitduel met AZ op 29 oktober 2023, dat de inzet van een defibrillator op het veld nodig was. De gebeurtenis maakte grote indruk op alle aanwezigen in het stadion en voetballiefhebbers in Nederland.
Ron de Groot, assistent-trainer en al sinds 1975 in dienst van N.E.C., kreeg in 2009 een hartstilstand in het Goffertstadion. “Ik voelde me na een training echt niet goed. Ik herinner me dat ik in het trappenhuis achteroverviel en later weer bijkwam. Fysiotherapeuten Han Tijshen en Michiel de Gruiter hebben me succesvol gereanimeerd, waarbij ook een AED is gebruikt. Die mannen zijn de reden dat ik nog leef. Eenzelfde situatie hebben we dit seizoen natuurlijk meegemaakt met Bas. Het is zó belangrijk dat mensen kennis opdoen over hoe te handelen in een dergelijke situatie. Het is letterlijk het verschil tussen leven en dood. Met de aandacht die deze bekerfinale voor de Hartstichting met zich meebrengt hoop ik dat er veel meer bewustwording omtrent ‘Hartveilig voetballen’ wordt gecreëerd”, aldus De Groot.
Hartveilig voetballen
De Hartstichting en de KNVB starten de campagne ‘Hartveilig voetballen’ voor alle voetbalclubs. Samen met de Nederlandse Reanimatie Raad roepen zij iedere voetbalclub in Nederland op om een reanimatiecursus te organiseren voor de leden van de club en te zorgen voor goed werkende en toegankelijke AED’s. Alle clubs krijgen op maat gemaakte reanimatiecursussen aangeboden en ondersteuning bij het zorgen voor een snel inzetbare AED. Hierdoor kunnen leden van een voetbalclub straks niet alleen levensreddende handelingen verrichten op hun vereniging, maar ook in de buurt, thuis of op het werk. Daarmee wordt naast het voetbal ook Nederland hartveiliger. Meer weten? Kijk op Hartstichting.nl
“Het is geweldig dat de KNVB samen met de Hartstichting voetbalclubs hartveilig gaat maken, want op deze manier kunnen we levens redden”, zegt Hans Snijder directeur van de Hartstichting. “We roepen dan ook alle voetbalclubs op zich aan te melden voor een reanimatietraining.”
Bondsarts Edwin Goedhart van de KNVB: ‘’In het betaald voetbal is de aanwezigheid van een clubarts en een defibrillator verplicht, maar we hopen met de aandacht voor dit onderwerp ook het amateurvoetbal te kunnen inspireren om met hartveilig voetbal aan de slag te gaan. Met het podium van de bekerfinale bereiken we miljoenen liefhebbers waarvan een groot aantal zelf in het weekend op het veld staat. Het zou mooi zijn als we deze groep kunnen motiveren om het onderwerp van hartveilig voetballen ook bij de eigen vereniging hoog op de agenda te zetten.”
Joost van der Hoek, clubarts van Feyenoord, voegt hier nog aan toe: “Binnen Feyenoord is het verplicht voor de medisch & performance staf om jaarlijks een reanimatie én AED training te volgen, zodat iedereen ook daadwerkelijk kan en durft te handelen als het nodig is. Steeds meer trainers en overige stafleden sluiten zich overigens daarbij aan, wat ik als clubarts enorm toejuich. Ook in het dagelijks leven, buiten de muren van de club om, kan zich plotseling een situatie voordoen waarin een persoon zich in een levensbedreigende situatie begeeft. Het allerbelangrijkste is actie ondernemen als iemand opeens in elkaar zakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat de overlevingskans met 70% toeneemt als er binnen 6 minuten na een hartstilstand met reanimatie gestart wordt, en dan bij voorkeur met een AED. Hoe fijn is het als je weet hoe te handelen en dat je iemands leven kan redden? Daarmee win je letterlijk en figuurlijk iemands hart.”
Bron en foto © KNVB